Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Кръпката: Аз съм абсолютен противник на пораженческото мислене

"Предостатъчна ми е музиката и като начин на живот, и като начин на мислене"

| Интервю
Васко Кръпката
Снимка: Георги Налбантов

Аз съм абсолютен противник на пораженческото мислене.

Това заяви пред БНР рок музикантът Васко Кръпката от "Подуене блус бенд".

"Демокрацията си е демокрация и това, че нашата кагебарска (от КГБ) демокрация е различна, изобщо не е проблем на демокрацията. Аз съм абсолютен противник на пораженческото мислене и смятам, че много хубави неща са се случили, освен лошите, през тези 35 г. след 10-и ноември. И съм много щастлив да живея в днешна България, много ми е интересно. Пътувам много и се срещам с готини хора и съм много позитивен за днешните времена. Разбира се, че имам критично мислене, разбира се, че бунтът е завинаги. ... Смятам, че България върви в хубава посока. ... Пътешестваме, гледаме света - на цената на един обяд в кварталната кръчма отиваме до Рим. Това не сме го и сънували, когато бутахме Стената", коментира той.      

В Световния ден на музиката Васко Кръпката сподели, че е много щастлив, че рокендролът не е станал институция, "защото рокендролът трябва да бъде в опозиция".

"Музиката се оказа най-упоритото изкуство. Навсякъде е. Предостатъчна ми е музиката като изразно средство и като начин на живот, и като начин на мислене. Каквото и да ме питат, без да е свързано с музиката, аз пак отговарям чрез музиката. ... Ние музикантите, артистите пеем затова да имаме един по-добър свят, важно е да спрат тези проклети войни и агресорите да приберат оръжието. Целият свят е пощръклял", каза той.

Медиите са власт номер 1, смята рок музикантът:

"За мен това, че чалгата стана институция... Храстите се възпитават (по текста на песента му "Ден след ден" - б.р.). Но ние работим в другата посока и аз съм щастлив, че съм опозиция и че съм на отсрещната страна". 

Интервюто на Георги Налбантов с Васко Кръпката в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени