Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Снимка: БГНЕС

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази сутрин.

Общо 11 полета от различни европейски страни по маршрут за Тел Авив бяха отклонени към летището в Ларнака в късните часове вчера заради новата ескалация на военните действия в Близкия изток, съобщиха от управляващата го компания /Hermes Airports/.

От нея подчертаха, че то е готово да посреща допълнителни полети в зависимост от развитието на ситуацията.

Съветът за национална сигурност на Кипър се събира днес на извънредно заседание, свикано от президента Никос Христодулидис, за да обсъди последните събития в региона, обяви късно снощи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Кипър е в пълна готовност и специалният национален план за приемане и репатриране на граждани на трети страни през територията му /Estia/ бе активиран тази нощ от министерския екип за управление на кризи, обяви Летимбиотис. Страната става транзитен център за евакуация на чуждестранни граждани от военната зона, но до полунощ не е отправено официално искане от никоя държава за помощ в провеждането на такава широкомащабна операция, уточни говорителят.

В същото време кипърското външно министерство вече е започнало координация за подпомагане на трансфера на ограничен персонал и граждани от някои страни през Кипър.

Гърция предоставя на Кипър транспортен самолет С-130 за извеждане на негови граждани от Ливан, каза гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени