Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП. 

В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът посочи две основни теми за обсъждане: "Как да помогнем на Украйна да спечели войната и как да засилим способностите си да гарантираме сигурността и стабилното развитие на страните си". 

Той допълни, че, предвид засилената заплаха от Русия по време на ротационното си председателство на Европейския съюз Полша ще постави на първо място укрепването на отношенията между Европейския съюз и Съединените щати.

Румъния ще създаде нова военноморска база за обучение на украински войници, съобщава агенция ДПА. Планът на президента Клаус Йоханис беше одобрен с голямо мнозинство в парламента в Букурещ. Обучението на украински моряци се очаква да продължи две години. Парламентът одобри и допълнителен принос към новата мисия на НАТО - Помощ за сигурността и обучение от НАТО за Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени