Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес..

Той изрази готовност за разширяване на сътрудничеството между двете страни и подчерта, че заедно с руския президент са готови да дадат цитирам "нов принос за запазването на световния мир и стабилност".

Китай твърди, че е неутрален по отношение на конфликта в Украйна и че не доставя оръжие на никоя от страните. Съединените щати и Европа обаче твърдят, че предоставя на Русия решаваща икономическа подкрепа за военните й усилия, отбелязва агенцията.

Китайският президент ще участва в срещата на върха на БРИКС в руския град Казан през октомври и ще разговаря с руския с колега. При основаването си през 2009-та година блокът БРИКС включваше Бразилия, Китай, Индия и Русия, а през 2010-та към него се присъедини Южна Африка. Тази година той се разшири с още няколко страни като Египет и Иран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени