Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток
Снимка: БТА

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток.

"Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още премиерът.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков от своя страна посочи, че нивото на заплаха за България е ниско, но въпреки това МВР взема мерки за засилена охрана на чувствителни обекти, включително посолството на Израел и евентуално застрашени граждани на Израел.

„Към настоящия момент няма данни, че е застрашена средата на сигурност и на българските граждани, но сме взели всички превантивни мерки. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство“, заяви министърът на вътрешните работи.

Премиерът Главчев съобщи, че е създаден ситуационен щаб с председател заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. В щаба ще бъдат включени представители на ресорните министерства и на службите, за да може оперативно да се следи ситуацията.

"България реагира изключително адекватно при евакуацията на българските граждани от Ливан. Това бе резултат от предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби така и от партньорските и съюзническите“, заяви Главчев и поздрави Държавния авиационен оператор за евакуацията. 

"Не е случайно това, че половин час след като излетя вторият полет започнаха реални военни действия. Всичко беше под контрол“, добави служебният премиер. 

Той подчерта, че заедно с всички институции правят всичко възможно за защита на живота и здравето на българските граждани.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени