Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Бачурова и нейните хора

2
Снимка: musagena.com

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности". 

Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление вече може да бъде намерена само онлайн. 

Антоанета Бачурова, сценарист на предаването прави своеобразен подарък за почитателите му, а и за бъдещите такива с двете части на книгата си "Моите хора", като към всяка глава има QR код, чрез който може да се гледа и съответния филм. 

"В тези книги, – пише Бачурова в предговора – представям "избрано" от разговорите, записвани в галерията филмови портрети "Умно село". Отделени от екранното цяло, но допълващи се с още информация, думите звучат ненакърнени от времето". 

А в сп. "Култура" Георги Каприев подчертава: "В "Моите хора" Бачурова прави внимателна селекция на възлови моменти от изказаното в разговорите с нея, неизменна част от филмите. В по 10–15 страници са вкарани наблюдения, анализи, изповеди на творците. Спектърът на темите включва колкото личните им пътища и контекста, в който са вървени, толкова и структурите и съдбата на българската култура, а и на българското общество."

Представянето на книгата е тази вечер (3 октомври) в Американския център в Столична библиотека.

Чуйте Антоанета Бачурова.

Снимки – musagena.com

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени