Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборникът "На два гласа" – разкази за гравитацията на обичта

| обновено на 07.10.24 в 14:41
Снимка: ИК "Хермес"

Проф. Иван Станков представя в "Артефир" новия си сборник разкази "На два гласа".

Писателят разказва за премиерата на книгата, която се състоя в НЧ "Възраждане – 1983", Пловдив. 

Сборникът "На два гласа" отвежда читателя в различен свят, а червената нишка, свързваща разказите, са героите животни. Проф. Станков прави опит да наблюдава света през очите на животните, но, по думите на автора, това не е анималистична книга. 

Писателят споделя, че идеята за "двата гласа" идва като отговор на Йовковото съмнение, че животните могат да говорят в книгата "Ако можеха да говорят". Авторът отива дори по-далеч – растенията също имат глас и дори скалите проговарят, щом ги покрием с погледа и възхищението си. 

Героите в сборника са подложени на благотворната гравитация на обичта, заявява проф. Станков, който дори за тъжните събития разказва с иронична усмивка. 

ЧУйте разговора в звуковия файл: 


Проф. Иван Станков е писател, литературен историк, преводач на съвременна румънска литература и професор по история на българската литература във Великотърновския университет. 

През 2015 г. книгата му "Спомени за вода" получава втора награда в категория "Проза" на ежегодния конкурс на портал "Култура".

През 2020 г. проф. Станков става носител на наградата за съвременна българска художествена проза "Хеликон" за сборника с разкази "Имена под снега".

Автоеът е носител на наградата за литература "Елиас Канети" за 2021 г., връчена му за сборника с разкази "Вечерна сватба".

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна