Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?": Екологични послания от сцената

| обновено на 09.10.24 в 12:35

Театърът е мощен инструмент за социална промяна, който може да играе ключова роля в активизирането на гражданските действия за по-устойчив начин на живот. Чрез театрални техники и похвати може да се повиши осведомеността относно важни екологични проблеми, като изменението на климата и биоразнообразието, и да се вдъхнови публиката да предприеме реални действия за опазване на околната среда. Именно в този дух се провежда театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", която ще бъде представена на 9 октомври (сряда) от 17:00 ч. на площад "Възраждане" No1 в Троян, а на 10 октомври – в Природонаучния музей в с. Черни Осъм, също от 17:00 ч. Входът за събитията е свободен.

"лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" е авторска постановка на Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански и е продуцирана от Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО). Тя ще потопи публиката в забавна игрова атмосфера, където зрителите ще бъдат разделени на два отбора. Целта на спектакъла е да разкрие пред публиката въпроси като "За какво точно закъсняваме?" и "Накъде бързаме?", като историите и въпросите се преплитат с научни факти за климатичните промени и биоразнообразието, представени по достъпен и артистичен начин.

В предаването "Нашият ден" авторите на спектакъла разказват за своето вдъхновение и предизвикателствата, свързани с разработката му. Иван Станчев споделя, че в живота често закъснява с откриването на правилните избори, което го мотивира да включи тази идея в спектакъла. Той добавя: "Разбрахме колко всеки един от нас е закъснял с неприятните тенденции в екологията и в начина, по който се ориентираме накъде върви светът."

Михаил Сървански споделя, че темата на спектакъла ги е намерила, а не обратното. "Ние бяхме потърсени като хора, които да реализират този спектакъл. Това предизвика нас самите да потърсим начин да преведем сложните научни теми на език, разбираем за публиката", обяснява той.

Веселин Петров допълва, че постановката е "свръх интерактивна", като от самото начало се стремят да включат публиката в действието. "Няма четвърта стена", подчертава той, като отбелязва, че зрителите играят ролята на четвърти участник, активно ангажиран в хода на спектакъла.

Театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" не само развива творческото мислене на публиката, но и предизвиква размисли върху актуални екологични проблеми, като предлага интерактивен и ангажиращ начин за тяхното разбиране.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени