Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

След 6-годишна пауза фестивалът отново представя лауреати на престижни конкурси

| Интервю
4
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни "Катя Попова" 2024
Снимка:

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври. Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то.

Първият концерт беше на домакините от Плевенската филхармония с участието на Общинския хор "Гена Димитрова", а за диригент и солист бяха поканени млади музиканти, носители на награди от различни конкурси, какъвто е замисълът на Лауреатските дни. 

Беше открита и изложба, озаглавена "Незабравимата Катя Попова", посветена на голямата оперна певица - тя е разположена във фоайето на концертната зала в Плевен, която носи нейното име.

През 2024 г. се навършват 100 години от рождението на незабравимия сопран с международна кариера. Катя Попова е сред учредителите и първите участници във фестивала през 1966 г., а след нейната трагична кончина Лауреатските дни носят нейното име.

Тази година всички събития от фестивала са с вход свободен за публиката.   

Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония, разказа интересни детайли за организацията и предстоящите събития в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени