Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на две хърватски поетеси в София

Хърватските поетеси Андриана Кос Лайтман и Паула Чачич гостуваха на "Разговори за литературата и полуострова" (Институт за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол") и Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". 

Андриана Кос Лайтман (1978) е преподавател в Педагогическия факултет на Загребския университет. Научните ѝ интереси са най-вече в областта на съвременната литература. Публикувала е около шестдесет научни трудове и три научни книги. Активно се занимава с литературна критика. Член е на Хърватството дружество на писателите, Хърватското дружество на изследователите на детска литература, Международната асоциация ASEEES, както и европейската поетическа платформа Versopolis. 

Паула Чачич (1994) е завършила е индология и южнославянски езици и литератури във Философския факултет на Загребския университет. Издала е две книги, отличени с награди. Постоянен сътрудник на интернет портала VoxFeminae, в който пише за кино и телевизия от феминистка гледна точка. Публикува поезия в различни електронни портали и издания. Превежда художествена литература от български и словенски език.

Модератори на вечерта бяха Людмила Миндова, преводач на стихотворенията на хърватските поетеси на български и Яница Радева. Събитието е част от научния проект на Института за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" "Разговори за литературата и полуострова", което се осъществява в рамките на Българо-хърватския поетически обмен с Дружеството на хърватските писатели и съвместно с Клуб "Писмена", НБКМ.

Чуйте репортаж с участието на Людмила Миндова, Андриана Кос Лайтман, Паула Чачич и Яница Радева.

Снимки – Силвия Чолева, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна