Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойни действия, дипломатически срещи и ураган белязаха Нобеловата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа".

През октомври, ноември и декември има шанс нещата да бъдат придвижени към мир и трайна стабилност, каза Зеленски

След като срещата на водещите поддръжници на Украйна, планирана за днес в Рамщайн, беше официално отменена през седмицата заради невъзможността на американския президент Джо Байдън да пътува до Германия заради ситуацията около урагана във Флорида,  след Дубровник, Зеленски направи скоростна дипломатическа совалка в Западна Европа. Целта му - да представи плана си за победа срещу Русия, но и отново да поиска разрешение за удари дълбоко на руска земя.

В Лондон той се срещна британския премиер Киър Стармър, но и с генералния секретар на НАТО Марк Рюте, който също беше в британската столица. Рюте потвърди, че разговорите със Зеленски са за използването на далекобойни западни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в руска територия. Генералния секретар на НАТО уточни - решението за това е в ръцете на отделните съюзници.

Британският премиер Кийр Стармър и Зеленски обсъдиха подкрепата, от която Украйна ще се нуждае във войната си срещу Русия през следващите месеци. Говорителят на премиера повтори мнението на Лондон, че Киев има право, при определени обстоятелства, да нанася удари по цели на територията на Русия, но каза, че позицията на Великобритания относно използването на ракети Storm Shadow с голям обсег е непроменена.

В Рим Зеленски беше приет от премиера Джорджа Мелони. В Берлин се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, след като посети Лондон, Париж и Рим, за да популяризира така наречения си "План за победа".

Германия гарантира, че ще достави нови оръжия, от които Украйна се нуждае, а след среща с френския си колега Еманюел Макрон в Париж, Зеленски заяви - "прекратяването на огъня "не е тема на разговор с нашите съюзници".

В Москва - говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна ще бъде невъзможно, ако Киев загуби неутралитета си, присъединявайки се към блок като ръководения от САЩ военен съюз НАТО.

А шефът на британското контраразузнаване MИ-5 Кен Маккалън предупреди - руското разузнаване се опитва да създаде "хаос" по улиците на Обединеното кралство и Европа.

Продължават битките на Израел с "Хамас" и "Хизбула"

На 7 октомври с възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени.

През годината, която последва, въпреки израелската атака срещу Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 42 000 души, повечето от които цивилни, израелският премиер Бенямин Нетаняху не успя да постигне двете си военни цели - унищожаването на "Хамас" и връщането на заложниците. "Хамас" продължава да се сражава и все още държи около 100 заложници.

Израел вече се бие на втори фронт - срещу проиранската групировка "Хизбула" в Ливан, която от 8 октомври миналата година обстрелва с ракети и дронове Северен Израел от солидарност с Хамас.

На 7 октомври - и израелското правителство, и "Хамас" се заканиха да продължат войната помежду си, както пролича от думите на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и на един от лидерите на групировката в изгнание - Халед Мешаал - за когото терорът на 7 октомври е бил "борба за оцеляване":

През седмицата, американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху проведоха 30-минутен телефонен разговор. Смята се, че това е първият им контакт от август насам - в който бяха обсъдени планираните ответни мерки на Израел заради ракетния удар на Иран по Израел миналата седмица.

Белият дом определи диалога като "пряк" и "продуктивен" и заяви, че Байдън и Нетаняху са се договорили да поддържат "тесен контакт". Към разговора се присъедини и вицепрезидентът Камала Харис.

Малко след това министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че атаката срещу Иран ще бъде „смъртоносна, прецизна и най-вече изненадваща“.

Би Би Си коментира - две сили са в действие. Едната е нежеланието на Джо Байдън САЩ да бъдат въвлечени във война с Иран, която според него би била ненужна и опасна.

Другата е силното усещане на някои хора в Израел, че имат възможност да нанесат удар на Иран - техният смъртен враг.

Би Би Си отбеляза и, че настъплението на Израел срещу "Хизбула" е активизирало израелците, които отчаяно са искали да излязат от войната на изтощение по границата с Ливан. За тях Ливан е успех и напредък, което е в контраст с положението в Ивицата Газа, заключи Би Би Си.

Израел и "Хизбула" продължиха да водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Бомбардировките по цели на "Хизбула" в Бейрут също бяха безпощадни.

Хизбула е организация без лидер, обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант

В четвъртък 22-ма загинаха, а близо 120 бяха ранени при израелски въздушни удари в централната част на Бейрут. Те бяха насочени в квартал с много жилищни блокове и магазинчета в сърцето на ливанската столица. От израелската армия не спазиха практиката да издават предупреждение за евакуация. Сред загиналите са осем души от едно семейство, които по-рано са се евакуирали от друг район. Едно от попаденията е било близо до бензиностанция, където е избухнал пожар и се е издигнал гъст дим.

Според източници от службите за сигурност, мишена на израелската атака е бил Уафик Сафа, отговарящ за свързките, координацията и международните контакти в йерархията на "Хизбула". Според различни източници - той е "сериозно ранен" и в "критично състояние. Сафа е един от малкото оцелели сред висшите фигури в шиитската групировка след поредицата израелски атаки, предимно в южните околности на ливанската столица, при които бе убит и нейния лидер Хасан Насрала.

ООН съобщи за няколко инцидента с миротворци на организация в Ливан. В Южен Ливан израелски танк обстрелва наблюдателна кула в щаба на мисията. Кулата се е срутила и двама индонезийски войници пострадаха. Говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти:

Атакувани бяха и други позиции на международния контингент, като целенасочено е стреляно срещу осветлението и охранителните камери. Италия, Франция, Испания и САЩ осъдиха действията на Израел.

А повече от седмица, след като в Тел Авив седем души бяха убити при стрелба и нападение с нож, за които претендира Хамас, тази седмица, при терористична атака, шестима души бяха ранени, някои от тях - сериозно, при нападение с нож на четири места в град Хадера. Нападателят-мотоциклетист беше задържан. Започна разследване, съобщи шефът на израелската полиция Даниел Леви и се закани:

Ураганът "Милтън" порази САЩ

Две седмици след като ураганът "Хелийн" уби най-малко 225 души във Флорида, Джорджия, Южна Каролина, Тенеси, Вирджиния и Северна Каролина, тази седмица ураганът Милтън връхлетя Флорида, носейки смъртоносни торнада, наводнения и бурни вълни.

Милиони се евакуираха, повече от два милиона домове и предприятия останаха без ток. Бяха регистрирани и „няколко смъртни случая“. Щетите са за милиарди.

Нобеловите награди

В известната и като Нобелова седмица бяха оповестени основните носители на най-престижните научни призове в 5 категории.

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън спечелиха във вторник Нобеловата награда за физика, заради "основополагащи открития и изобретения, които позволяват машинно обучение с изкуствени невронни мрежи“.

Нобелова награда за химия отиде в сряда при трима учени за изследванията им за строежа на протеините. Половината от отличието се присъди на Дейвид Бейкър за изчислителния модел на протеиновите структури. Другата половина от наградата ще си поделят Демис Хасабис и Джон Джъмпър за работата им по прогнозирането на протеинови структури.

Южнокорейската писателка Хан Канг стана в четвъртък тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за литература - "за прочуствената й поетична проза за човешките травми и крехкостта на човешкия живот", обяви Нобеловият комитет.

Тя е първата азиатка, която получава тази награда и третият лауреат въобще на Нобелова награда от Южна Корея.

През 2016 година Хан Канг спечели международната награда "Ман Букър" за романа си "Вегетарианката".

Японската организация "Нихон Хиданкьо", създадена от хора, оцелели от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, беше обявена в петък за носител на тазгодишната Нобелова награда за мир. Членовете на организацията получават наградата за усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия. 

В понеделник ще научим и при кого отива нобеловата награда за икономика

Победителите ще получат наградата си, състояща се от диплома, златен медал и чек за 1 млн. долара, които ще бъдат поделени, ако победителите са повече от един, в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта на учения Алфред Нобел през 1896 г., който учредява наградите в завещанието си.

Тенис легендата Рафаел Надал обяви във видеобръщение, че прекратява кариерата си. 38-годишният Надал ще участва за последно за Испания на финалите за Купа Дейвис през ноември в Малага.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна