Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите печелят изборите в Литва

Вилия Блинкевичуте
Снимка: БТА

Опозиционната литовска Социалдемократическа партия ще се опита да състави коалиционно правителство с още две формации след вчерашните парламентарни избори в страната, заяви лидерката на лявата партия Вилия Блинкевичуте, цитирана от Ройтерс.

Първите резултати от произведения вчера първи тур показват преднина за социалдемократите. Изборите бяха белязани от безпокойство от разходите за живот и потенциалните заплахи от страна на съседна Русия.

"Смятам, че това ще бъде коалиция с две леви партии", каза Блинкевичуте пред журналисти, уточнявайки, че има предвид партиите "Литовски съюз на селяните и зелените" и Демократичен съюз "За Литва"." Мисля, че това ще бъде добра лява коалиция", допълни тя.

След преброени около 91% от гласовете социалдемократите имат 20% от вота, което ги прави най-голямата партия пред управляващия Съюз "Отечество" на премиерката Ингрида Шимоните (17%) и антисистемната "Зората на Немунас" (15%).

Ако Блинкевичуте успее да състави кабинет, очакванията са тя да запази твърдолинейната позиция спрямо Русия и големите разходи за отбрана.

Около 52% от гласоподавателите в балтийската република с население 2,9 млн. са взели участие в неделния вот. За сравнение преди 4 г. гласа си дадоха 47,2 на сто. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени