Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато фотографията не е достатъчна: Елена Филипчева и "Fake Photo Exhibition"

| обновено на 14.10.24 в 09:40
3
Снимка: Личен архив на Филипчева, БТА

Софийската галерия One е домакин на изложбата "Fake Photo Exhibition" на Елена Филипчева, която представя 22 картини, вдъхновени от пътуванията ѝ в Тайланд, Камбоджа и Сингапур, но с уникален парижки привкус. Тази необичайна експозиция привлича вниманието със своето съчетание от фотография и колажи, а историята зад нея е не по-малко интересна.

Всичко започва с едно пътуване до азиатските страни, което на пръв поглед не се отличава с нищо особено. Филипчева, която по професия е фоторепортер, разказва, че за първи път не е успяла да улови историята в своите снимки. "Като фоторепортер винаги разказвам истории чрез снимките си. Всяко пътуване има начало, развитие и край. Но този път не успях да намеря вдъхновение и разказът не се получи", споделя тя.

Тогава Елена решава да промени подхода си. Пътува до Париж, където посещава специализирано ателие за платове, и започва да създава колажи, използвайки малки мострени парчета от тъкани. "Винаги съм се чудила кой купува такива неща, а сега самата аз подбирах за всяка снимка парче плат, за да доразкажа историята", обяснява тя.

На въпроса защо е избрала да нарече изложбата "Fake Photo Exhibition", Филипчева обяснява, че съвременният свят е наситен с "фалшификати" – фалшиви новини, събития, реклами, дори фалшиви профили в социалните мрежи. За нея, като почитател на традиционната фотография, това е провокация. "Истинската фотография е нещо свещено за мен, а тази изложба е далеч от нея. Светът, в който попаднах, не е моят свят, затова реших да пренапиша сюжета на този разказ," обяснява тя.

Изложбата "Fake Photo Exhibition" може да бъде разгледана в галерия One на улица "Дякон Игнатий" 1 до 17 октомври.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Личен архив на Филипчева, БТА
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени