Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Бодлите на таралежите" открива новите литературни надежди на България

| обновено на 15.10.24 в 09:46
Снимка: БТА

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" се разгледа тазгодишното издание на ученическия литературен конкурс "Бодлите на таралежите", който отличава най-добрите млади пера в България. Специален гост в ефира беше социологът Кънчо Стойчев, който е и председател на фондация "Братя Мормареви". Той разказа за 18-то поредно издание на конкурса и важността му за младите творци.

Жури, състоящо се от известни имена като Здравка Евтимова, Бойко Василев, Иво Сиромахов, Петър Чухов и Бойко Ламбовски, е присъдило награди на двама млади победители – Виктория Генова (7–10 години) за творбата "Сълзите на черницата" и Поля Лалева (11–14 години) за произведението "Човекът с маската". Допълнително, самите номинирани деца са провели явно гласуване, в което са избрали свои лауреати: Леон Петров и Лео Иванчев. Поощрения са получили и Симона Иванова, Леда Попова, Роберт Андреев и Леон Петров.

В своето интервю Кънчо Стойчев сподели важни мисли за ролята на грамотността в съвременното общество. Според него едно от най-важните определения за човека е това, че той е същество, което може да чете и пише. Въпреки това, той изрази притеснение, че през последното десетилетие четенето и писането все повече се пренебрегват за сметка на дигиталните екрани, които заемат централно място в живота на хората.

Социологът подчерта, че най-развитите нации са също така и най-образованите. В миналото България се е отличавала с висока грамотност, но в днешно време страната изостава в това отношение. Затова според него всяко усилие, насочено към стимулиране на младите хора да четат и пишат, е от ключово значение за бъдещето на нацията.

Кънчо Стойчев също така отбеляза, че детското въображение е изключително богато и е важно в каква посока ще поеме. Интересно за конкурса "Бодлите на таралежите" е, че децата имат право да посочат свой учител, който също да бъде награден. Освен оценките на журито, Стойчев подчерта, че има и още един важен елемент – оценките на самите деца.

Накрая, той сподели впечатленията си, че творбите на децата от провинцията често се отличават с по-голяма сила в сравнение с тези от големите градове и София. Той обяснява това с факта, че според него в по-малките населени места все още има истински учители, хора с призвание, които оказват дълбоко въздействие върху развитието на младите таланти.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна