Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Партиите трябва да носят отговорност за това, което правят по време на избори

"Притеснително е масовото говорене за купен вот, трябва да се предлагат решения"

| Интервю
Даниел Стефанов
Снимка: Стопкадър БНТ

Политическите партии трябва да започнат да носят отговорност за това, което правят по време на избори.

Това каза пред БНР Даниел Стефанов, политолог и експерт по изборни системи, който беше част от форум, провел се днес в София, на който се дискутира състоянието на изборния процес. 

Стефанов добави, че институциите трябва да започнат да използват информация от експерти за рискови секции и за механизми за купуване на гласове:

"Колеги казват, че на много малко избори институциите са се възползвали от информацията, която е събирана от експерти на доста избори. Това е доста глупаво, защото, ако имаш такава картина на купения вот, не е ясно защо не се възползват институциите от нея. Смятаме, че проблемът е социално-политически и с него трябва да се работи постоянно, а не в тези няколко седмици преди изборите. Не може само МВР да действа, цялата държава трябва да влезе в някои райони, в които правилата липсват и има създадена среда, в която има усещане, че няма държава и има алтернативни институции. Всичко това е основата, върху която ляга продаването на вота на някои хора и ние трябва да започнем да се справяме с този проблем, а не просто да атакуваме посредници на най-ниско ниво две седмици преди изборния ден".

След толкова много избори бих бил изненадан, ако има някакъв сериозен провал в подготовката на предстоящия вот, каза изборният експерт и коментира, че с двойния метод на гласуване - с машина и с хартия - изненади никога не липсват.

В предаването "Нещо повече" политологът коментира, че би било изненада, ако има има изненада на едни седми поред избори.

"Притеснително е това масово говорене за купен вот, защото това има потенциал да съсипе доверието в изборния процес и в избраните институции с този вот. Това е много опасно нещо и трябва по някакъв начин да му отговорим", каза Даниел Стефанов.

Според него трябва да се предлагат решения, защото така ще се намали публичната тревога от купуването на гласове.

Интервюто на Георги Марков с Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна