Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несъзнаваният сценарий за бъдещето и добрият професионален избор

Снимка: Pixabay

Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор? На този въпрос отговаря гостът в "Нашият ден", гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН, автор на книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране".

"Транзакционният анализ е теория, която възниква през 50-те години на ХХ век в САЩ. Основател на теорията е Ерик Бърн. Основната идея на транзакционният анализ е да се изследват социалните взаимодействия между хората. Във всеки един момент, когато общуваме помежду си, ние обменяме информация. Авторът именува този обмен "транзакция" и оттам идва името на теорията.", пояснява психологът.  

В своя монографичен труд д-р Бекир изследва теоретичните конструкти и тяхното възможно приложение в професионалното ориентиране на младите хора.

Още от малки ние се впечатляваме от една или друга професия. Момченцата най-често мечтаят да бъдат полицаи, спортисти, космонавти, докато момиченцата искат да станат балерини, медицински сестри или учителки. Тези решения в ранна възраст, които се формират несъзнателно, се предполага, че влияят на професионалното ни ориентиране като възрастни, по думите на д-р Бекир.

Животът днес е динамичен, което влияе и на кариерното развитие на младото поколение. Младите хора са готови да експериментират в професионален план, за да намерят баланс между личния живот, собствените си интереси и кариерата, изтъква психологът.

Д-р Бекир дава пример от професионалната практика, илюстриращ транзакционния модел на кариерно ориентиране.

Чуйте целия разговор в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна