Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Михов: Надяваме се до края на 2024 г. басейнови дирекции да завършат плановете за водата

"Говорим за безводие, а губим ресурса без да имаме обяснение за това"

| Интервю
Снимка: Радио Шумен

Струва ми се цинично да казваме на хората да пестят водата, да не поливат, да спират водата, докато мият, след като от години знаем за сериозните загуби в преносната мрежа - 50-70%. И цинично е да кажеш да се ограничи, а 79% вода, която се плаща, изчезва. Това е сериозен проблем, говорим за безводие, а губим ресурса без да имаме обяснение за това.

Това коментира Стоян Михов от WWF - България в интервю пред БНР за състоянието на водите у нас и в Европа в Световния ден на водите.

"Докладът на Европейската агенция по околна среда е по-тревожен и призовава към незабавни действия. Картината с водата в цяла Европа не е добра и не успяваме да постигнем това в рамковата директива, трябваше да се постигне през 2015 г.", сподели Стоян Михов.

Според него причината е, че не се приоритизира от правителствата не само на България.

"Много се забави този План за управление на речните басейни в България, ние сме 3 години назад. Причините са разнообразни, но основаната е, че изпълнителят, който трябваше да изработи този План - Световна банка, с години не успяваше да го направи в сроковете и накрая Плановете се изработиха от самите басейнови дирекции. Още не са приключили, надяваме се до края на годината процесът да приключи", коментира Михов.

И посочи, че България "е в наказателна процедура на ЕК, защото в продължение на години не си подготви Плана за опазване на водите".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна