Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на Братислава

Снимка: Оля Стоянова

"Столицата на Словакия – Братислава, е един много уютен град с много приятна творческа атмосфера", казва Ваня Радева, директор на Българския културен институт в града. Тя разказва как се променя словашката столица през последните години, но също и какво значение имат музикалните традиции тук и защо дори днес България попада в топ 5 на най-посещаваните страни от словаците.

"Този град го познавам още от детските си години, защото баща ми също работеше тук и никога не пропускам да кажа, че той е един от двамата основатели на Българския културен институт през 1971 г. Изминали са страшно много години, той е подписвал всички документи за създаването му и първият директор на института беше Иван Апостолов. Оттогава започва дейността си културния институт", обяснява Ваня Радева.

По думите ѝ, обаче градът много се променя много бързо. "От времето, когато аз бях студентка тук, сега Братислава е един съвършено различен град", казва тя и ни разказва не само за видимите промени през последните трийсет години в словашката столица, но за това как се създава културната програма на центъра и каква публика привлича.

"Голяма отговорност е да избереш качествени културни събития, защото жителите на словашката столицата са изкушени от музиката, театъра и изобразителното изкуство, а конкуренцията е много голяма", казва Ваня Радева.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна