Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XVI Международен театрален фестивал "Алтер Его" – душевности и континенти

New Dance Now
Снимка: "Алтер Его"

Международният театрален фестивал "Алтер Его" на "Алма Алтер" ще се проведе за 16-и пореден път на сцената на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

В рамките на пет дни от 21 октомври ценителите на експерименталния сценичен пърформанс ще могат да гледат общо 13 спектакъла от три континента.

Повече за тазгодишното издание на фестивала разказват в "Артефир" актрисата Валерия Димитрова и Георги Арсов от Театър-лаборатория "Алма Алтер".

Всички представления в програмата ще се осъществят на сцената на "Алма Алтер", което означава, че в театралното пространство ще кипи творческа енергия денонощно, казва Арсов.

Избраните спектакли са в духа на експерименталния, перформативен театър, включващ в себе си елементи като пластично движение, танц и интеракция с публиката. Арсов обещава високо художествено ниво в програмата на фестивала.

Много е любопитно как енергията на един човек може да запълни цялото театрално пространство, допълва Димитрова във връзка с факта, че голяма част от представленията са монопърформанси.

Програмата на фестивала ще бъде открита с представлението "Бурята" по Шекспир, в което участват Валерия Димитрова, Георги Арсов, Петя Йосифова и Димитър Димитров от театър-лаборатория "Алма Алтер".

Фестивалът ще бъде закрит с моноспектакъла "Тулипомания" на Адриана Славова под режисурата на Петя Йосифова.

Сцената на "Алма Алтер" ще посрещне гости от Италия, Израел, Швеция, Канада, като българската публика не е виждала такъв тип театър, споделят организаторите.

Входът за всички представления е свободен, но е необходима предварителна регистрация онлайн. Всеки безплатен билет с QR код се сканира на място преди представлението.

В края на разговора Арсов казва: "Сцената лекува, но само когато ѝ се довериш. В театър-лаборатория "Алма Алтер" можеш да отвориш сцената за себе си и тя да те приеме и обгърне – нещо, с което само смелите могат да се справят."

Още за експресивните театрални душевности, които ще се разгърнат по време на фестивала "Алтер Его" – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна