Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в риск масово не разпознават посегателството към личността

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

Снимка: pixabay.com

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора.

Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант.

Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за трафик са 55. Но често трафикът е съпътстват и с експлоатация и насилие

Как една забрана на депутатите в закон да се обсъжда сексуалното образование в училище, може да усложни ситуацията на младите хора, жертва на трафик? Дори и от Националната комисия за борба с трафика на хора са реалисти, че проблемът ще остане.

Въпреки усилията за пресичане на проблема, психологът от комисия за борба с трафика Антоанета Димитрова отчита, че в момента не само хората от уязвимите групи, но и по-заможните стават жертва на трафика.

Интернет и социалните мрежи доста улеснили трафикантите, обяснява психологът Антоанета Димитрова. А опасността не е само за учениците, но и за големите.

89 души за 2023 г. и 55 за тази са били идентифицираните като жертви на трафик по официалната статистика. Подадените за 23 г. сигнали за трафик са 60. За тази година подадените за трафик сигнали са 51. 

Крайна дестинация на трафика на хора с цел сексуална експлоатация обичайно са европейските страни, в които проституцията е законово регламентирана. Трафикантите все по-често въвличат жертвите си и измамни схеми, злоупотреба с данъчните или социални системи. Съчетават и принудителния труд със сексуалната експлоатация. 

Не е прекратена практиката жертвите на трафик все по-често биват "продадени" от членове на семейството им. Нова тенденция засичат властите от известно време. 

Жертва на трафик стават граждани на държави, извън ЕС. Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хора обяснява, че богатите българи си наемали домашни помощници и детегледачки, които имат работна виза, договор с работодателя си. Но в неговите ръце оставали документите на работника, обяснява Савеклиева.

За да не се случва това, има препитване на хората на летищата и граничните пунктове, каза Савеклиева.

От комисията за борба с трафика на хора припомнят, че у нас има 7 специализирани услуги за жертви на трафик на хора: 4 услуги от резидентен тип и 3 консултативни услуги в гр. Варна, Бургас и София, които се финансират изцяло от бюджета. Поне милион лева трябва да е бюджетът за догодина, ако трябва да се запазят функциите на сега съществуващата услуга, казва Даниела Савеклиева.

Повече пари трябват, ако има нужда от повече центрове, става ясно от думите й. 

Диана Видева е от асоциация "Деметра". Опитът й от 27 години в помощ на жертви на домашно насилия е показал, че хората в риск масово не разпознават посегателството към личността

А обучението за разпознаването ще става по-трудно заради последните законови забрани в училищата да се говори пряко или косвено за идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, казва Диана Видева от асоциация "Деметра".


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна