Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за гласуването за НС в Турция протича нормално

| Репортаж
Снимка: Мария Петрова (архив)
Чуй новината! Чуй новината:

Подготовката за гласуването за Народно събрание в Турция протича нормално, а променената политическа обстановка в България не пречи на организацията на изборите. Това обясни за БНР генералният консул в Истанбул Васил Вълчев, а генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска допълни, че в районите близо до границата с България върви активна предизборна кампания.

Секциите, разкрити в Турция отново са най-много – 168. Дипломатическите ни представителство там вече имат огромен опит в организацията на избори – това е седмият вот за Народно събрание от 2021 г. насам. Изборните книжа вече са на турска територия, обясни за БНР генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев.

Генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска не очаква висока избирателна активност и наблюдава активна кампания от страна на политическите партии.

Джеват Гюнеш, представител на организацията "Балкански турци" за района на Одрин, разказа, че не всички избиратели са наясно с промяната в партията, която традиционно печели най-много гласова в Турция.

Рафет Улутюрк от изселническата организация "Бултюрк" също не очаква висока активност и не смята, че гласуващите ще са повече от 40 хиляди.

От консулството са подготвени, ако се появи напрежение.

Целия репортаж на Мария Петрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна