Днес в "Мигранти с таланти" ви срещаме с една американка, която смята себе си за кюстендилка – Кейси Ангелова. Тя е родена в Бруклин, Ню Йорк, и идва в България преди повече от 15 години, за да живее със семейството си в Кюстендил. Там открива страстта си към регенеративното земеделие и биопроизводството. През годините развива редица интересни проекти, свързани с храната във фермата Angelove Estate (Енджълов Естейт) в кюстендилското село Шипочано.
В момента тя и съпругът ѝ произвеждат уникална черешова крафт ракия, отглеждат градина с трюфели, а отскоро Кейси открива и новата си страст – производството на кастилски сапун от изцяло естествени съставки.
Преместването ѝ в Кюстендилско ѝ помага да открие любовта си към храната, виното, спиртните напитки и селското стопанство чрез своя блог Eating, Gardening and Living, който започва да пише през 2008 г. Това ново приключение я вдъхновява да се запише и завърши „Кулинарния институт на Америка“ в Хайд Парк през 2011 г. Гастрономическо пътешествие в Ню Йорк я вдъхновява да се заеме с култивиране на трюфели, занаятчийска спиртна дестилация и производство на кастилски сапун в България.
Кейси описва себе си като писател, фермер, готвач, консултант по устойчиво градинарство, компост майстор и винен ентусиаст. Участва в създаването на младежката мрежа на Slow Food в България, както и в редица събития на тема чиста храна и устойчив начин на живот. В Angelove Estate отглеждат градини, птици, организират лов на трюфели и създават първата крафт дестилерия за черешова ракия у нас.
За всичко това разказа Кейси Ангелова – една кюстендилка от Ню Йорк. С нея разговаря Анелия Димитрова.
Слушайте!