Flair bartending е една вдъхновяваща професия, изкуство, набиращо все по-голяма популярност. Това всъщност е едно надграждане на професията на обикновения барман, където освен задължителните - перфектна напитка и правилен сервиз, важен елемент е забавлението на гостите.
Думата "Flair" буквално преведена от английски език означава усет, нюх, способност, а дори и дарба. Може да се каже, че в днешно време няма барман, който да е започнал да работи зад бар и да не се е "запалил" по флеъра.
Приготвянето на коктейли определено е най-ефектната част от работата на бармана. Класически или новаторски, коктейлите никога не престават да бъдат актуални. С популяризирането на коктейлите обаче се променя и самата професия.
Флеър стилът съществува поне от 150 години. Известно е, че е бил познат на барманите в Северна Америка още в средата на XVIII век. Технически погледнато, той включва редица движения - подхвърляне, въртене, балансиране, хващане на бутилки, напитки и бармански аксесоари в акробатичен стил, докато се приготвят коктейлите, при това без да се разлее и капка извън чашата.
Във флеър барманството има няколко стила. Това, което се случва ежедневно в баровете, се нарича working flair, или работен флеър. Това е стил на работа в реална работна среда, който има за цел атрактивното приготвяне на питието, без обаче да се забавя обслужването на клиента. Независимо какъв стил практикува барманът, негова първа и основна цел е доброто обслужване и продажбите, така че той не може да си позволи дълги изпълнения, които карат клиента да чака. За тази цел съществува exhibition flair, или показният флеър. Той е предназначен за забавления и състезания и обикновено включва по-дълги хореографски изпълнения.
Показният флеър обикновено изисква и по-специална подготовка. Това е стил, който не се практикува при ежедневни бармански смени. Но все пак непрекъснато нараства числото на флеър баровете из целия свят, където exhibition flair-ът е неразделна част от работата. Често в него се включват повече от 4, 5, 6, дори 7 бутилки, шейкъри и сложни движения, дори когато не се приготвя напитка.
Тайната на флеъра се крие в упоритите упражнения, ловкост и усет към законите на физиката - точна преценка на центробежните и центростремителните сили. Например, за да се получат тези атрактивни номера, в бутилката трябва да има не повече от 1/3 от съдържанието й. В противен случай шансът бутилката да се изплъзне и строши на пода е голям.
Повече за Flair bartending разказава Яна Спиридонова - чуйте нейния репортаж.
Сдружение "Операция: Плюшено Мече” е в основата на една от най-големите коледни кампании, която подпомага деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Най-мащабната сред инициативите на сдружението е "Операция: Плюшено Мече”, която с помощта на доброволци в цялата страна прави..
Заместник-кметът на район "Искър" Александър Иванов беше избран от Столичния общински съвет за изпълняващ длъжността кмет на района. Досегашният кмет Ясен Русев беше отстранен от поста, тъй като не е прекратил участието си в търговска фирма. Според Александър Иванов няма належащи проблеми, с които спешно трябва да се справи в района. Според него..
Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга “Корона от превратности” за превратните моменти и срещи в епохата, през която живя и срещата на две хилядолетия през неговия поглед, за музиката и за научната му дейност, разказа той в предаването “Радиокафе”. Проф. Панайотов е учен, политик и общественик, който от години впечатлява с дейността си в..
Декоративно-монументалната българска скулптура през ХХ век в творбите на Любен Димитров показва ретроспективна изложба в Националната галерия "Квадрат 500". Изложбата включва седем кавалетни произведения, собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия в Казанлък и наследниците на художника. Част от..
Чрез изложбата „Готови ли сте за…/Разкази по… Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага на посетителите съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината. Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми под напора на историческите промени, моди и политически решения...
Хлябът има огромна символика в нашата култура и е събирателен образ на почти всички традиционни ценности, казва Атанаска Терзийска от “Мрежа хлебни къщи София ”. Пред Радио София тя обясни, че има определени характеристики на обредните хлябове - те трябва да бъдат замесени с бяло брашно, което се пресява три пъти. Освен това се приготвя с домашен..
Над 30 000 дръвчета са засадени на територията на Столичната община през 2024 г. Отчетен е и 30% ръст на дърветата, които са прихванати след засаждане, заради подобрения в поливните дейности. Повече от 1 000 едроразмерни дървета са засадени през 2024 г. - от общо 4200 нови в градската среда, съобщава БГНЕС. През пролетта са засадени 700 дървета..