Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса

Какви са модните тенденции в предстоящия есенно-зимен сезон?

Отмина Седмицата на модата в Париж и съвсем тематичен е разговорът за модните тенденции в предстоящия есенно - зимен сезон, за който разказва Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса. За цветовите гами в дамското и мъжко облекло, характерни за..

публикувано на 21.10.24 в 17:39
Инж. Владимир Александров

Инж. Владимир Александров: Гражданите са най-точният компас за управлението

Етрополе за първи път има кмет, който е награден в национален конкурс и дейността му е призната и забелязана в цялата страна. Инж. Владимир Александров е „Кмет на гражданите“ , една от престижните награди в националния конкурс „Кмет на годината 2024“ в..

публикувано на 21.10.24 в 17:36
Актьорска среща: Крис Илиев и Ана Пападопулу

Ана Пападопулу - за киното, театъра и проблемите на съвремието

Актьорска среща в петък вечер в предаването “Добър вечер, София“. Актрисата Ана Пападопулу гостува на Кристиян Илиев, който освен като радиоводещ, познаваме и от театралната сцена. Тя разказа за своето начало в театралното изкуство, което се..

публикувано на 21.10.24 в 16:47

София ще бъде домакин на форума „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“

София ще бъде домакин на Националната конференция „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“. В рамките ежегодния си форум, Коалиция за медийна грамотност (КМГ) ще представи интерактивна карта на медийната грамотност в България ...

публикувано на 21.10.24 в 16:07

Доброволчеството в днешно време има спонтанен характер

Най-голямата доброволческа хуманитарна организация в страната - Българският червен кръст, вече 146 години извършва постоянна мащабна социална дейност, подпомага държавата в работата с бежанци на българска територия, в борбата с епидемии и подпомага..

публикувано на 21.10.24 в 15:42
ДеВяра

ДеВяра представя новата си музика с дамски бенд и концерт

С присъствието си на музикалната сцена, певицата ДеВяра все повече доказва и развива своите възможности и регулярно успява да задържа вниманието върху себе си, днес като абсолютно самостоятелен артист. "В  България всеки от артистите се..

публикувано на 21.10.24 в 14:54

15-а "Вечер на добродетелите" осигурява подкрепа за стотици деца през 2025 г.

"На децата си трябва да дадем две неща: първото са корени, а второто – криле." Тази мисъл на Йохан Гьоте е дала наслова на 15-ата  Вечер на добродетелите , която фондация "За нашите деца" организира тази вечер. "Корените можем да осигурим..

публикувано на 21.10.24 в 13:08