Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическото образование – ключ към задълбоченото опознаване на света

Снимка: Архив

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” е единственото средно училище у нас, което дава възможност за класическо образование. Възможност, която се появява след като за четири десетилетия традицията на класическите лицеи в страната е прекъсната. „Гимназията е рожба на идея, която тръгва от Софийския университет”, разказва Гергина Тончева, създател и дългогодишен директор на училището. „Именити наши учени от катедра „Класическа филология”, „Старобългаристика”, „Кирило-Методиевистика”, Историческия факултет няколко години наред правят усилени опити да убедят съответните институции, че България не може да бъде без своето класическо образование. И успяват. На 10 октомври 1977 година е открита Националната гимназия за древни езици и култури.” По повод Празника на славянската писменост и култура, разговаряме в „Радиоприемница” с Гергина Тончева и с Лидия Домарадска, също един от създателите на училището и преподавател по латински език, както и с Борислав Петров, тазгодишният носител на първа награда от един от трите най-престижни конкурса за превод от латински език в света, който се провежда град Веноза, Италия.

„От нашия духовен корен ние тръгнахме и при създаването на новото класическо училище на България. В нашето духовно начало лежи именно класическото, което се изразява в изучаването на старогръцки и латински, и новото, което дойде със създаването на гимназията - ние положихме началото и на изучаването на старобългарския език, което го успореди с изначалните класически езици, продължава Гергина Тончева.

Може би най-ценното, което тези учени с международно признание и изключителни заслуги за хуманитаристиката са дали, е връзката между различните научни дисциплини и освен, че в гимназията се изучават такива уникални езици - латински, старогръцки, старобългарски, се изучават и другите дисциплини в контекста на класическата култура. Ние сме неразривна част от европейската културна общност и това много добре показва на младите хора колко ценно е да познаваш достиженията на тази култура, да познаваш добре миналото си и колко много помага то при изграждането на една образована, културна нация, която цени това наследство, допълва Лидия Домарадска, която в последните две години подготвя и Борислав за престижното състезание по латински език.

Самият Борислав, който завършва Класическата гимназия тази година, обобщава: „Когато се запознаеш с историята, ти опознаваш и съвремието. Нещата се повтарят и ти имаш една база, на която можеш да изграждаш и да се развиваш. И това е нещо, на което само класическото образование и хуманитаристиката могат да те научат.”

Още за конкурса, класическото образование и смисъла да познаваме миналото си вижте във видеото




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13