Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на донорството

Д-р Симеонова: Съпричастността и човеколюбието в България съществуват

Д-р Марияна Симеонова
Снимка: БГНЕС

Над 1100 са пациентите, които чакат за трансплантация в момента в България, съобщи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация. Тази седмица отбелязваме Европейската седмица на донорството, която цели повишаване на информираността за този хуманен акт, защото той прави възможни трансплантациите на нуждаещи се болни хора и спасяването на човешки живот.

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи д-р Марияна Симеонова. По думите й, положителна тенденция е, че вече има  повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираност на населението, показва и по-висока организацията на болнично ниво - да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт, каквито са нивата в Европа, посочи д-р Симеонова:

"Все още сме далече. Разбира се, не всички донорски ситуации са с реализирани с трансплантация - около 22% са до момента отказите, което е изключително добре, т.е. 78 % са дали съгласие от запитаните. Имаме и около 20 процента нереализирани трансплантации по медицински причини - или открито заболяване, за което семейството не е знаело, или наличие на реципиент, който е в стабилно състояние и при данни за възпаление при починалия човек, не се рискува с трансплантация. Ако има спешен пациент в този момент, лекарите взимат решение. Сложен е този процес и смятам, че винаги трябва да се върви с реален анализ на причините и с работа - подпомагане на колегите в болниците, обучение... И най-важното: благодарност към хората, които са проявили разбирането, което показва, че в хората в България съпричастността и човеколюбието съществуват, просто трябваше да го покажем, за съжаление с такива ситуации", коментира пред Радио София изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

В каква посока трябва да работят лечебните заведения и още за критериите за донорството - чуйте от д-р Симеонова!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново опасно горещо, с температура в София около 33°

Днес ще бъде предимно слънчево и горещо. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България - малко по-ниски, в София - около 33°. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 21.06.24 в 07:35

"Форум", 20.06.24: България десет дни след изборите

Коментатори в предаването "Форум" в четвъртък бяха Венци Мицов, бивш член на група "Хиподил", бивш политик, бивш общински съветник, журналист и преподавател в ЮЗУ "Благоевград", както и Орлин Милчев - известен български хип-хоп изпълнител и режисьор. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обсъдиха набелязаните теми: България десет дни след..

публикувано на 20.06.24 в 19:21

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и..

публикувано на 20.06.24 в 17:45

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55