Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Цветалина Танкова: Контролът на кръвната захар е най-важен в условията на епидемия

По-висок риск от усложнения от Covid-19 при хората с диабет

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология

Диабетът се сочи като един от рисковите фактори при евентуална зараза с коронавирус. Затова хората с диабет трябва много стриктно да спазват мерките за дистанция и хигиена. Това обаче не означава, че са по-склонни да се заразят, в сравнение с останалите хора, подчерта пред Радио София ендокринологът проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев" към Медицинския университет и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването. Най-важно в момента за пациентите с диабет е да постигнат добър контрол на кръвната захар.

„Действително се намираме в една доста трудна ситуация и както чуваме ежедневно диабетът се посочва като един от рисковите фактори, което в редица случаи създава едно чувство на страх, паника и притеснение сред нашите пациенти. Трябва да говорим по този въпрос, за да оставим паниката на страна и на предна позиция да дойдат отговорността и подготовката, тъй като никой от нас реално не е застрахован от заразяване с Covid-19“.

Проф. Танкова беше категорична, че хората с диабет са със същия риск от заразяване, както и останалите хора.

При хората с диабет има риск заболяването да протече по-тежко

„По принцип хората с диабет са склонни към развитие на инфекции и тази склонност е много тясно свързана с нивото на кръвната захар. Основното ми послание към хората с диабет в тази рискова ситуация, в която всички сме изложени, това, което хората могат да направят, е да положат максимални усилия да поддържат нивото на кръвната захар в нормални, приемливи граници“.


Специалистът подчерта, че в редица случаи пациентите са обучени да правят това сами, но при нужда трябва да потърсят ендокринолог.

„Стресът , в който се намира голяма част от обществото, включително и хората с диабет, е много важен фактор, който повишава нивото на кръвната захар, а при повишено ниво склонността към инфекции е по-голям. Тогава се нарушава състоянието на имунната система и способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията, въобще усилията, които организмът полага, за да се бори с нея“.

Проф. Танкова препоръчва на хората с диабет да спазват стриктна хигиена и всички противоепидемични мерки и при възможност да си останат вкъщи. Спазвайки социална изолация, обаче, трябва да обърнат специално внимание на храненето - витамини, плодове, зеленчуци и храни, богати на белтъчини, както и при възможност да има физическа активност.

Терапията на пациентите с диабет е осигурена и те по никакъв повод не трябва да я прекъсват, предупреди специалистът:

„В България се направи изключително много за хората с диабет, не малък процент получават лечение с протоколи – това е лечението с инсулиновите аналози и някои нови по-модерни медикаменти, които до сега се изписваха с протоколи за 6 месеца. Дори и да е изтекъл този протокол, за времето на извънредното положение те могат да получават колкото време е необходимо назначените им медикаменти“.

Хората със затлъстяване също са сред рисковите категории пациенти

Нещо, което много хора пренебрегват, и смятат, че затлъстяването е козметичен дефект, но в Международната класификация на болестите е заболяване, посочи специалистът.  В рисковите категории са посочени хора, които имат индекс на телесна маса над 40. Но и над 80 процента от хората с диабет са с наднормено тегло или със затлъстяване, посочи проф. Танкова:

„Наднорменото тегло играе неблагоприятна роля в човешкия организъм, особено когато става дума за натрупване на мастна тъкан в областта на корема – така наречената висцерална тъкан, която произвежда неблагоприятни фактори, които стимулират развитие на субклинично възпаление и ограничават защитните сили на организма, когато има вирусна или бактериална инфекция“.

Още от съветите към хората с диабет, затлъстяване или заболявания на щитовидната жлеза, за хранителния режим в условията на епидемия и приема на хранителни добавки  – чуйте в интервюто с проф. Цветалина Танкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В миналото с бъдещето

Г-н Роберто Санторели за втория Международния форум "История и бъдеще" на 7 октомври в София, организирано от Конфиндустрия България. Тя е международно представителство на Конфиндустрия Италия, най-голямата европейска национална работодателска асоциация. В Конфедерацията членуват общо над 150 хиляди фирми, както производствени предприятия, така и от..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Принцесата и пианистката

Принцеса Теодора фон Ауерсперг и пианистката Надежда Цанова за фондацията "Теодора фон Ауерсперг": "Израснала съм до 6 години в България, където съм родена, езикът ми остана от общуването с майка ми. Фондацията е международна. Ще използвам всякакви видове средства и връзки за Фондацията, съществуваме в Австрия от септември 2023, от 1 октомври сме..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51