В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.
Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.
Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да си набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.
За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.
„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“
За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.
Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.
За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.
Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.
Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.
На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.
Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.
В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.
На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.
Някои хора са забелязали, че във фризера може да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.
Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.
Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.
С Драгомира Раева разговаря Петя Зунгорлиева.
Повече от 20 екипа извършват текущи ремонти по пътните платна и тротоари в София - фрезоване, почистване и асфалтови дейности върху пътните настилки, както и обновяване на тротоарите, съобщиха от Столичната община. От днес започва ремонт на отделни неравности по основни и локални платна на бул. "Скобелев" в участъка от кръстовището "Петте..
Все по-често през летните месеци се отправяме на почивка и в чужбина. Важно е, когато я предприемаме, да сме организирани и предпазливи, защото винаги нещо може да се обърка. Една от защитите при пътуване извън страната е именно застраховката. Какво представлява и какво включва една такава полица, колко може да ни струва тя, какви са..
България е на 61-во място по щедрост в света, а българите са склонни да подценяват своята щедрост , сочи Световният доклад за дарителството ‘2025 (World Giving Report ‘2025) - представително проучване на британската фондация КАФ (CAF), което обхваща повече от 50 000 души в 101 държави. У нас Фондация BCause заедно с КАФ е..
Столичният общински съвет (СОС) малко изненадващо одобри доклада, с който се позволява завършването на бул. "Тодор Каблешков" . Той се внася за втори път за гласуване, като ресорната комисия по архитектура даде отрицателно становище по казуса. Според несъгласните със заложените изменения в подробния устройствен план, които ще позволят да се..
"Вещицата Мара и Проклятието на Абоминус" е първият издаден комикс на илюстраторката Цвета Петрова и ни разказва една история за приятелство, приключения, семейство, и какво става, когато нещата се объркат. "Мара всъщност е базирана на моя приятелка, която се казва Мара и даже и визуално наподобява нея. Този герой е създаден преди доста време, преди..
В предаването "Добър вечер, София" гостува младият, драматург и сценарист – Нера Бойкова , която завършва специалност “Кино и телевизия“ в Нов Български университет и вече работи в няколко кино и телевизионни продукции. Нера Бойкова разказа как творческия път който избира я превръща в човек на изкуството, решавайки да се реализира на..
Какво е състоянието на сградния фонд в столицата от гледна точка на безопасността при земетресение, обяснява в БНР- Радио София инж. Георги Кордов . “Считам, че едропанелните жилищни сгради са добри сгради от конструктивна гледна точка. За времето, когато са проектирани и построени, са спазвани абсолютно всички нормативни документи. Мога да кажа дори,..