Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата са особено уязвими в конфликтни ситуации между родителите

Снимка: Pixabay
Насилието над деца в световен мащаб е достигнало до размерите на епидемия. През последните седмици станаха известни два случая с упражнено насилие над българчета от родителите им. Психолозите наричат това “родителско отчуждение”.  
“Децата са особено уязвими в конфликтни ситуации между родителите и е недопустимо да се злоупотребява с тях. Нищо не оправдава подобно поведение на родители на децата, но от друга страна, по различни причини се случва така, че отношенията в семейството достигат до една много сериозна точка на кипене, в която е необходимо да се потърси помощ отвън. Тук ролята на обществото и на държавата е много сериозна”, казва Мариана Писарска - директор “Политики” в Националната мрежа за децата.

Идеята на тази навременна помощ е да не се стига до такава точка на кипене и е важна превенцията и подкрепата на родителите преди да се случи това. “Не можем да си правим илюзии, че човешките отношения ще бъдат идеални винаги, така че има различни начини и подходи за това родителите да успяват да разрешат своите конфликти по мирен начин, щадящ най-вече психиката на детето”, допълва тя.

Според нея проблемът е, че съществува възможност за медиация, за мултидисциплинарна работа на различни специалисти, за да не се стига до тежки ситуации, но родителите не са насочвани към тази възможност, а се подхожда по традиционен начин за разрешаване на конфликтите или чрез семействата - този, който е икономически по-силен или има някакви сфери на влияние, или чрез съда, без да се премине през предварителните стъпки, с които може да се помогне на страните, така че да останат любящи родители.

“Така се стига до двете крайности и до много тежки щети за децата. Понякога тези щети не могат да бъдат копирани и не може да се помогне на децата дългосрочно. Наистина крехката им психика и физика, и възможности за бъдещо развитие, са застрашени”, казва Мариана Писарска.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, за миналата година 1171 са случаите на деца, които са постъпили в отделите “Закрила на детето”, деца, преживели насилие. По данни на Националната телефонна линия за деца (116 111), най-често насилието се случва в семейството. Това са над 400 случая годишно, което е изключително тежко, то е в пъти по-голямо като брой и явление спрямо насилието на улицата, в училище, в институции.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В най-бедния на енергоносители континент България изостава с "позеленяването"

Средната глобална температура през 2023 година е надхвърлила прага от 1,5 градуса по Целзий, определен в Парижкото споразумение , заявиха от Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС. Светът вече се намира на „непозната територия“, каза по този повод Джим Скеа, председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата на..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Млади дизайнери с благотворително ревю за абитуриенти в неравностойно положение

Благотворително модно ревю "Мечтаната дреха“ организират ученици и учители от Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в столицата.  С едноименния проект младите дизайнери кандидатстваха в национален конкурс и получиха подкрепа от фондация “Благотворител“. Вече осем години талантливите ученици с помощта на своите учители..

публикувано на 29.05.24 в 15:15

Дуетът Niki R:ce представят новата си песен "Феномен"

Дуетът Niki R:ce представи новата си песен в ефира на Радио София. Тя носи заглавието „Феномен“ и вече е налична във всички музикални платформи. Тя е и първата песен на български език, която Никол и Цветан от Niki R:ce правят. „Текстът го написа Цецо, музиката я направихме двамата, а по аранжимента работихме заедно с Емилио Мархолев“, каза..

публикувано на 29.05.24 в 14:13

"Детският свят на фокус" показан в изложба в Столичната библиотека

Фотографска изложба  "Детският свят на фокус – истории от Конкордия“  ще бъде открита на 31 май в Мраморното фоайе в Столичната библиотека. Цветните фотографии ще поставят под светлината на прожекторите децата, които посещават семейния център "Посока“ на Фондация "Конкордия България“. Фотографиите са дело на социалния работник Аниния..

публикувано на 29.05.24 в 14:06
Красимира Ангелова

Ментор за личностно развитие: Благодарете!

Красимира Ангелова е бизнес-ментор, ментор за личностно развитие, автор на книги, водещ на събития. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“ и сподели свои разсъждения и съвети. "Човек трябва да управлява своите мисли, идеи и желания, за да може да привлича наистина само доброто в живота си. Можем да го постигнем чрез..

публикувано на 29.05.24 в 13:15

15 представления за 15-ия Летен фестивал "Опера в парка"

От 29 юни до 21 юли 2024 г., в парка на Военната академия „Г. С. Раковски", ще се проведе летния фестивал „Опера в парка“. Вече 15 години Софийската опера предоставя възможност на най-малките зрители да се забавляват на открито с любими герои и познати артисти. Врамките на фестивала децата ще видят „Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Изгубената принцеса“,..

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Търсят се млади градски новинари

Задава се поредният интересен градски проект на сдружение „Безопасни детски площадки“. За него пред БНР-Радио София разказа Мая Цанева от организацията: "С началото на активния сезон за дейности на открито, стартираме един много интересен нов проект. Искаме да подпомогнем подготовката на млади хора на възраст между 14 и 21 години, които искат..

публикувано на 29.05.24 в 11:44