Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои необичайно начало на учебната година

Снимка: БГНЕС
Началото на новата учебна година по време на пандемия няма да бъде като всички останали по много причини. Няма да има тържества, каквито всеки от нас помни, но поне учениците ще започнат годината присъствено в час.

Неяснотите около това какви ще са новите изисквания за работа в клас, както и разнопосочните сигнали, които идват от Министерство на образованието, държат в напрежение учителите и ръководствата на училищата.

“Не може стъпките за всички училища да бъдат еднакви. Не можем да говорим за училище в София с 2600 ученици и за училище в малък град или в село, с по-малко от 100 ученици, и мерките да бъдат едни и същи”, казва Петя Перпериева - начален учител и администратор на фейсбук групата “Педагози”, където членуват над 20 хил. действащи учители, пенсионери, експерти от МОН и РУО.

Анкета в групата показва, че присъствено обучение и преминаване към дистанционна форма на обучение само при необходимост искат 76% от гласувалите, а за изцяло дистанционно обучение са само 5%. Никой от учителите не подценява пандемията, казва Перпериева. “Колегите, които искат присъствено обучение са за това да се спазват (противоепидемичните) мерки”, обяснява тя.

По думите ѝ грешка на Министерство на образованието е, че са допуснали медийно затъмнение и разнопосочни твърдения за началото на учебната година. “Съчувствам им, тъй като те трябва да изготвят нещо, с което и те не са наясно, т.е. не се знае какво ще ни поднесе утрешния ден, но все пак трябва яснота в 4-5 стъпки как ще стане, а не един ден едно ще стане, друг ден - друго”, коментира учителката.

Според нея организацията за началото на учебната година може да се възложи на директорите, но не без помощта на МОН. 
Учителката е на мнение и, че няма как да се случи хибридното обучение  - учителят да води часа присъствено и да има запис, защото това е много скъпо. 
Освен това, при всички положения децата от началния обучителен етап трябва да бъдат в училище, категорична е тя.

С предизвикателствата на новата учебна година ще се сблъска и новоизбраният директор на 20 ОУ „Тодор Минков“ Галина Тимова.
“Очаквам трудностите през новата учебна година да са много повече отколкото можем да си представим, но силно се надявам, че всички заедно ще положим усилия началото да бъде успешно, най-вече заради децата”, казва директорката.

По думите ѝ много проблеми няма да бъдат решени до 15 септември, а следващите месеци ще бъдат динамични и ще се взимат решения на момента. В училището, което тя управлява, ще има две смени. За щастие има 28 паралелки и 28 класни стаи. “Ще трябва да сепарираме движението и паралелките в отделни класни стаи, т.е. кабинетната система и движението на учениците из училището, няма да се практикува тази година”, казва Тимова.

Тя обясни, че началото на учебната година ще започне присъствено, но в хода на годината, в случай на заболял ученик и карантиниране на паралелката, а при по-сериозни ситуации и на цялото училище, ще има готовност за мигновено преминаване към дистанционна форма на обучение. В началото на следващата седмица МОН ще предложи своя план от мерки, които да прилагат училищата, обясни тя и напомни, че здравните препоръки са водещите при промените тази година.

Още подробности за началото на учебната година чуйте в разговорите на Катя Василева в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27