Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Снимка: https://ime.bg

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара на кризата върху регионите в страната.

Икономическото развитие на регионите недвусмислено е белязано от пандемията. Непосредствено преди нея процесите на трансформация на родната икономика бяха водени от промяната в индустрията – ориентирана към по-високата добавена стойност, и от ръста в дигиталната сфера в големите икономически центрове.

Един от изводите в доклада е, че икономически по-развитите райони в този период са пострадали повече от по-изостаналите. Най-голямо е влошаването в София, но столицата има и най-гъвкава местна икономика. Всяка област реагира със своите специфики, тъй като Covid кризата остави различен отпечатък върху различните сектори. Най-много пострадаха икономиките, които разчитат на туризъм и транспорт, обясни пред Радио София Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Той изтъкна, че мерките на държавата са били подходящи до голяма степен, но ненавременни. Именно забавянето им е довело до големия срив на пазара на труда в първите месеци на кризата.

Пандемията засегна както икономическите, така и социалните показатели на областите в страната. Спадът в икономическата активност ще се види в макро данните на областно ниво – за произведена продукция, добавена стойност, инвестиции и заетост. В социалната среда неизбежно ще се отчете промяна в здравеопазването, което е на първа линия срещу коронавируса, както и в демографията – най-вече заради по-високата смъртност, но и поради връщането на българи от чужбина и ръста на регистрациите по настоящ адрес в малките населени места.

Специално за София важното през последните няколко години е големият ръст на аутсорсинга в областта на Информационните и комуникационните технологии, които са с изключително висока добавена стойност и успяват да дадат много сериозно благосъстояние на хората. Те се оказаха и много издържливи в хода на тази криза, като ИКТ секторът е един от малкото, които продължават да добавят работни места, отбеляза Николов.

Ключовият фактор за възстановяването на туристическия сезон в момента, и у нас, и в цяла Европа, ще бъде скоростта на ваксинирането, тъй като напълно възможно е да се окаже, че само хората, които са ваксинирани, ще имат възможност да пътуват в чужбина. Това означава, че ще се разчита предимно на български туристи, но те не могат да заместят напълно големите потоци от чуждестранни туристи, както по Черноморието, така и в зимния туризъм.

Чуйте интервюто на Лъчезар Христов с Адриан Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49