Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът и продуцент Боряна Пунчева за БНТ:

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Снимка: Ани Петрова
Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

Зад отвореното писмо, стоят добре познати лица от БНТ, които по една или друга причина бяха уволнени след встъпването в длъжност на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Отвореното писмото, което беше пуснато на 9 юни, е рестартиране на подписката, която се появи преди година. Разликата обаче е, че сега се искат и оставките на членовете на медийния регулатор. 

Боряна Пунчева“Всяка една такава инициатива, която задвижваме няколко души, но след това към нея се включва “един огромен кошер”, това са хората, които най-много ценим в България като водещи имена в изкуството, културата, както и обикновени граждани. Усещаш една огромна подкрепа”, каза за Радио София Боряна Пунчева - актриса, режисьор и продуцент, едно от емблематичните лица на БНТ, и един от авторите на отвореното писмо.

Близо 3000 души вече са дали своя подпис.

Относно критиките, че това може да е реакция на реваншизъм от страна на освободените кадри на БНТ, Боряна Пунчева заяви, че никой от тези хора не е без работа.

Тя посочи също, че за изминалата една година от момента, когато писмото-подписка е пуснато, нищо не се е променило. Това писмо е било внесено и в Комисията по култура, и в СЕМ, но без реакция.

“Ако за БНТ това е разбираемо, то за регулатора СЕМ това е скандално, тъй като той е представител на парламента и той е регулатор именно, за да наблюдава и да прави мониторинг на медиите. Те не пожелаха дори да реагират, което е не оскърбително, а скандално.

В лицето на министър Минеков видяхме представител на висшата власт на държавата, на който съдбата на БНТ като обществена медия, не му е безразлична. Видяхме един човек, който отбелязва и дава гласност на това, което вижда. За първи път имаме такъв челен сблъсък, което ни подейства вдъхновяващо.

Още повече, че през последните месеци наблюдавахме едно безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика и на свободната медия, каквато би трябвало да бъде обществената телевизия и видяхме отново тоталното мълчание на СЕМ”, заяви тя.

Тази вечер ще има и протест на "Сан Стефано" № 29 с искане за оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. 

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка с Боряна Пунчева в звуковия файл.

Позицията на СЕМ по казуса с БНТ може да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Бетина Жотева

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”,..

публикувано на 10.06.21 в 17:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - “Контакт”

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата “Контакт”, посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното..

публикувано на 26.06.24 в 13:55

България е включена в световното юбилейно турне на "Огънят на Анадола"

Едно от атрактивните арт събития, които ще завладеят откритите летни сцени у нас в първите дни на август, е спектакълът “Огънят на Анадола“. Артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган ще проведат в страната ни серия..

публикувано на 26.06.24 в 13:13