Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетина Жотева - председател на СЕМ, по казуса с БНТ:

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

Бетина Жотева
Снимка: Ани Петрова

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”, казва Бетина Жотева - председател на Съвета за електронни медии. 

Жотева посочи, че непрекъснато се правят мониторинги на БНТ и БНР за изпълнението на условията за индивидуалните лицензи, за отразяването на пандемията, за предизборните кампании, фокусирани наблюдения по различни казуси.

“Смея да твърдя, че нашата система за мониторинг, имам предвид методиката ни за мониторинг, е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и тя е точна и навременна. Това, което може да се прочете в заключението на нашите експерти, е качено на сайта.

Да се правят заключения и внушения, всеки може. Всеки вижда това, което иска да види или не вижда това, което не иска да види. Аз имам доверие на нашите експерти и това, което казват, го приемам”, казва Жотева.

Относно отвореното писмо на журналистите от БНТ, в което се иска оставката на СЕМ, Жотева заяви, че е изненадана, че Боряна Пунчева смята, че СЕМ е представител на Парламента.

“Още по-странно е изказването ѝ, че сме политически фигури. Нито един от нас не е политическа фигура. Обвиненията към регулатора са напълно несъстоятелни от гледна точка дали е избран легитимно генералният директор Емил Кошлуков или не е. СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон”, коментира тя.

Бетина Жотева беше категорична, че СЕМ - неговата администрация и членове, са работили по закон, а който иска да проверява, е свободен да го направи. “СЕМ няма такива правомощия и възможности и е свършил това, което трябва по закон”.

Относно излъчената пресконференция на ГЕРБ, заради която беше прекъсната програмата на БНТ, Бетина Жотева заяви,че има 30 експерти, които наблюдават БНТ и ще бъдат информирани за техните наблюдения.

“Членовете на СЕМ не могат да инициират, заповядват или дори да намекват за наблюдения на администрацията. Ние сме съвсем независими”, казва тя.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка и Божидар Янев в звуковия файл.

Повече за отвореното писмо, може да разберете от разговора с Боряна Пунчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии. Зад отвореното писмо, стоят добре..

публикувано на 10.06.21 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече..

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти..

публикувано на 17.06.24 в 15:32