Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сцената и в живота няма малки роли

Кристиян Илиев и Йоана Цекова
Снимка: Радио София

Съчетава ли се актьорската професия с лидерството? Каква е разликата между актьор и образ? И когато работим с деца какво им даваме и какво вземаме от тях?
По темата в ефира на Радио София говориха актьорите Антон Николов и Йоана Цекова.

По думите на Йоана Цекова много е важно поведението на преподавателя, понеже децата го възприемат като лидер и копират всичко. Тя допълни, че търпението е основното, което трябва да имаме, когато работим с деца и, че тя самата се учи от тях също толкова, колкото те се учат от нея.

По думите на Антон Николов един преподавател дава знания, но взема любов. "Едно дете, когато дойде и те прегърне и ти каже, че те обича е безкрайно безценно", добави той.

Разликата, по думите на Цекова, в това дали преподаваш на по-големи или на по-малки е голяма. Малките възприемат всичко като игра, докато големите търсят някакъв смисъл в изкуството.

Николов допълни думите на Цекова като каза, че за момента не би преподавал на възрастни. "На мен ми се иска да даваме път на младите, да им показваме правилната посока, правилния път, за да могат да се изграждат като личности", заяви актьорът.

Според него, изключително важно е да бъдат възпитавани мислещи поколения, които да могат да вземат самостоятелни решения, да се фокусират върху своите мечти и да бъдат една добра основа за обществото. Той заключи, че актьорското майсторство помага на децата да се освободят от техните предразсъдъци, за да могат да се изразяват свободно във всяка една сфера.

Повече подробности от разговора чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42