Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В съвременното изкуство няма деление

5
Проект "Небесната врата" - керамика за зрящи и незрящи
Снимка: Иван Кънчев

Иван Кънчев е удостоен с Международната награда „Донатело“ (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност. Международната награда „Донатело“ ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в двореца Боргезе в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството.

За пореден път Иван Кънчев е удостоен с Международната награда Gold List (Най-добрите съвременни художници на днешния ден) на списание Art Market Magazine. Global Media Company. Наградата е за високи постижения, за уникален артистичен стил и технологични постижения в света на съвременното изкуство. Слушаме го в разговор с Лили Големинова:
"Това е кураторска награда, явно хората са ме наблюдавали. Тя е за творчество. Ще вляза в престижно издание за съвременни майстори. Тази година ми дадоха Голямата награда на СБХ в Кюстендил. От 15 години живея там. Беше ми дадена за керамика, което е рядкост. Завърших "Керамика" в Художествената гимназия в Троян. В Художествената академия първо кандидатствах "Графика".
Моите неща не може да се определят скулптура ли са, керамика ли. Имам покана от музей на керамиката в Испания. Оценката е тясно специализирана в света на керамиката. Международната награда Gold List ми е за съвременно изкуство - имам и живопис, и скулптура. В съвременното изкуство няма граници, няма деление.
Изведнъж някакси се отпушиха нещата. Явно влизам в международен контекст. В Ню Йорк получих награда за правата на човека.  От 95-6 започнах да развивам моя идея - керамика за зрящи и незрящи. Тогава идеята ми беше в тъмнината. Ходих в училища за незрящи и правих изследвания за осезание. Бях учител и с психология, и с рисуване. Развих платформа - формоизграждане, детайли, аранжиране. Това е възприемане на света и за незрящи, и за зрящи.
Държа на чистите неща - участваш с това, което си. Винаги има възможности, но се изисква много работа и постоянство. Има много публикации за мен в художествени списания в топ 10. Няма връзки, няма контакти - явно нещо съм пипнал. На 12 януари ще открия изложба в Министерството на културата за 50-та ми годишнина. В нея ще има включени и стари мои неща. Не описвам нещата си, просто ги вижте.
Имаше проекти, които стъпваха на книгите ми с изследвания, подготвям сборна книга, там се разглежда психологията на незрящите. Радвам се, че все още е актуално, това са над 20 години, говори добре за самите неща, заявка е, че и по-нататък ще живеят."По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33