Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ендокринолози: Прекалената обсебеност от здравословно хранене може да крие психози

В медицината вече има нови термини: орторексия, бигорексия, прегнорексия

Снимка: pixabay.com

Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози, алармират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При тях все по-често попадат млади хора, които вместо да се подпомагат, вредят на здравето си с прекалени тренировки и ограничения.

В диетологията за тези нарушения вече са създадени и нови термини.


Орторексия е, когато даден човек е напълно обсебен от здравословното хранене. „Тези, предимно млади хора, непрекъснато търсят храни, които са с по-малко съдържание на сол, захар, калории, въглехидрати, обявени като полезни храни. В този си стремеж обаче те налагат ограничения върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, изцяло изключват въглехидратните. Но не е само структурата на хранене. Тези хора започват да имат психогенни и поведенчески нарушения. Те са обсебени от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин“, разказва доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката.


Друго такова нарушение, което вече е официално признато от медицинската общност, е бигорексията. Това е модел на хранене, при който индивидите са обсебени да правят мускулна маса. „Наскоро през нас мина такъв пациент, който съобщи, че изяжда по 2 кг пилешко месо на ден, 2-3 яйца, протеинови добавки, защото има такава насока от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да изглежда много мускулест, един такъв човек всъщност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес“, предупреждава доц. д-р Попова. Тя дава и друг пример с 18-годишен младеж, който след прекалена употреба на протеини е развил хипертония и в последствие е получил мозъчен инсулт.

Като много опасна тенденция лекарите определят прегнорексията, при която бременни жени, в стремежа си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от важни нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развитие.

Доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и за лечение на метаболитни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Все по-често в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за  лечение на метаболитни нарушения, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения като анорексия и булимия, приемат пациенти с тези заболявания.

За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са опасни, но при правилен подход добре повлияни, веднъж отключени, анорексията и булимията са за цял живот. Най-застрашени са тийнейджърите и младите хора, чиято психика е много крехка и всяка подигравка за теглото може да отключи тези животозастрашаващи състояния. Но в клиниката са имали  и пациентки (по-често от тези заболявания боледуват жените), които са на и над средната възраст. В тези случаи анорексията или булимията обикновено са следствие от някакво неблагоприятно събитие (смърт на близък човек, раздяла, развод, преживян психострес в детството).


„Важно е да се знае, че водеща роля при лечението на анорексията и булимията имат психиатрите, тъй като това са преди всичко болести на психиката. Нашата роля като ендокринолози и специалисти по храненето е да оценим какви са пораженията върху организма и да подпомогнем възстановяването му с хранителна програма, създадена индивидуално за всеки пациент. Лечението е безплатно, по клинична пътека, като през цялото време вървим рамо до рамо с психиатъра на болницата, д-р Фани Цуракова, която има богат опит с подобни пациенти“, пояснява доц. д-р Даниела Попов

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57