Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НБУ е домакин на IX фестивал за плейбек театър от 31 март до 2 април

Снимка: Playback Theatre Here and Now

За предстоящия девети фестивал за плейбек театър (от 31 март до 2 април) в предаването „Добър вечер, София“ разказаха Цвета Балийска и Антоанета Петрова.

С вълнение те разкриха, че тази година организатор и домакин на събитието ще бъде Нов български университет (НБУ).

Плейбек театър е импровизационен театър, който играе историите на хората, уточниха двете дами. Категорични са, че всичко, което се случва, е тук и сега в едно сътрудничество и съавторство с публиката.

Плейбек театърът е създаден от Джонатан Фокс и неговата съпруга в Ню Йорк, през 1975 година.
„Това е театър без сценарий, актьорите могат да играят всичко – зрителите разказват, подаряват ни една история и ние я изиграваме“, поясняват събеседниците.

Традицията на плейбек-фестивалите

„Това е най-добрият начин, даденото плейбек театрално общество да остане в контакт, в България има вече 7-8 театрални компании, които фестивалът обединява“, посочва Цвета Балийска.

Ежегодните  фестивали са най-добрият начин да се учим, да се вдъхновяваме един от друг, да държим нивото на практиката, което е много важно, защото всички ние обичаме това, което правим, и искаме да го правим по най-добрия начин, допълни тя.

 „И да споделяме опита си – какво е постигнал и правил всеки, през времето, когато не сме били заедно“, допълни Антоанета Петрова.

Специален гост на фестивала ще бъде Анастасия Воробьова от Русия, която живее и работи в Германия и е настоящ президент на International Playback Theater, както и  Network Center for Playback theater,  която също ще е в основата на фестивалните дни.

Антоанета Петрова разказа случки назад във времето, с които илюстрира как се е запалила искрата на плейбек театъра в НБУ. На откриването на фестивала за плейбек театър е поканена и се очаква да присъства проф. Възкресия Вихърова, разкри още Антоанета Петрова.

Плейбек театърът е отворен за всички, които искат да „вкусят“ от него. Уъркшопите на тези фестивали са така построени, че всеки може да започне от нивото в което влиза в групата. 

На фестивала могат да присъстват и участват дори хора без театрален опит, защото обучителите са страхотни и те  ще направят своите уъркшопи достъпни, увери Цвета Балийска.

Сред обучителите ще бъдат и известни имена в плейбек театъра като Нелла Челачава и Васил Спасов.

Фестивалът ще се открие на 31 март от 17:30 часа в Учебен театър на НБУ.

Чуйте още подробности  по темата от разговора на Кристиян Илиев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци

Ботунец: уважение и приемственост

Днес гостуваме на район Кремиковци.  Разказваме повече за развитието на региона, работата по проекти, традициите и обичаите. И  още – ще разберете какво ще се случи днес на тазгодишния събор в кв. Ботунец.  В първия час на Радиокафе гостува Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци: "Училището е добре направено, сега се прави спортна..

публикувано на 04.06.23 в 10:38

Вдъхновяващи млади хора

На 10 юни е най-мащабното младежко стартъп събитие в страната – форум „ Изгряващи звезди “ - с ъбеседници: Васил Димитров и Ирина Илиева, JA България: "Свързано е с предприемаческата ни програма за гимназиален етап. Младите представят идеите, продуктите и услугите, които предлагат. Даваме началото на 25-а ни годишнина с 25 екипа финалисти с..

публикувано на 03.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58