Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът Open Buzludza" 2023 ще има своето поредно издание през август

Снимка: Радио София

Поредното издание на фестивала Open Buzludza 2023, ще се проведе на специална сцена пред паметника на връх "Хаджи Димитър" от 10 до 13 август.

Събеседник в предаването "Радиокафе" бе арх. Дора Иванова – председател и основател на фондация "Проект Бузлуджа", за да разкаже повече.

Събитието ще се проведе от 10 до 13 август с 20 музикални DJ участия, 3D мапинг и над 20 музикални групи. 

Важно е да отбележим, че на уебстраницата на проекта е публикувана цялата информация за монумента – от създаването му, до забравата и разрухата през 90-те.

"До този момент успяхме да направим план за опазване и управление на сградата, което означава много сериозни проучвания и стратегия как тя да се опазва стъпка по стъпка. Завършихме дейностите по стабилизиране на мозайките, защото те се разпадаха, с вътрешна площ почти 1000 кв. м. и за последните 3 години работихме усърдно, за да спрем разрухата", отбеляза тя.

По думите й друга важна задача е обезопасяването на сградата, за да може тя да бъде отворена за посетители, "тя вече физически е готова, миналата година работихме основно за това – почистихме покрива, създадохме инфраструктура и пътеки за посетители, и към момента очакваме необходимите разрешителни от отговорните институции", посочи още тя.

Каузата на екипа не е политически обвързана, не цели пълно възстановяване на обекта, а консервация и преизползване с образователни и туристически цели.

Подготвили са и кратък филм, който може да се види в youtube канала на "Проект Бузлуджа", както и в социалните мрежи. 

"В него хората могат да видят повече за каузата, за проекта и това, за което работим като екип, а именно – за опазване на културното наследство и да създаваме добри практики в тази сфера", поясни арх. Дора Иванова.

Каузата "Съхранение и развитие, а не разрушение и прикритие", събира много доброволци. Дори в момента тече кампания за набиране на доброволци на терен и всеки който желае може да се включи като част от екипа, увери арх. Дора Иванова. Тази година екипът на "Проект Бузлуджа"  получава подкрепа от НФ "Култура".

"За пръв път можем да си позволим да поканим музиканти, които да можем поне частично да обезпечим", сподели арх. Иванова.

"НФ "Култура" ни подкрепи в нашата програма "Култура за културно наследство" а фестивалът Open Buzludza е част от нея", каза още тя.

Чуйте още за фестивалната програма на Open Buzludza в разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07