Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев:

Путин вече трябва да се съобразява с "тихите настроения" в Русия

Милен Керемедчиев
Снимка: БГНЕС

Пред Радио София бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира неотдавнашните геополитически събития в Русия, свързани с частната армия "Вагнер" и походът на Пригожин.
    

"Този проблем с частните армии от доста време клокочи в Русия. Той беше създаден от Путин преди години и "Вагнер" са само върхът на айсберга. Всъщност, в Русия има над 40 такива частни военни формирования, финансирани и въоръжени от държавния бюджет. Като прибавим и огромния брой частни охранителни компании, които също се финансират от държавни предприятия, можем да видим, че в тях са ангажирани около 4 милиона души, които всъщност носят оръжие и са частни наемници, и това е една доста сериозна цифра. В началото тези частни армии, най-вече "Вагнер" бяха използвани за операции, в които руската армия не искаше да се намесва официално - в Сирия, в Либия... Те продължават да бъдат много активни в Централна Африка и разбира се вече излязоха на повърхността, когато започна войната в Украйна", отбеляза Керемедчиев.

По думите му причините да се стигне до поход към Москва са две. Едната е, че Министерството на отбраната на Русия е осъзнало, че контролът върху тези частни армии е изпуснат. Взето е решение от 1 юли 2023 г. всички тези формирования да подпишат договор с руската армия и да влязат под нейно командване, което не се е понравило на Пригожин. Втората причина е, че "Вагнер" са били оставени сами да се справят с превземането на Бахмут, където са загубили много войници. Пригожин получава подкрепа и от служби като ГРУ, които се противопоставят на решенията на Генералния щаб на руската армия.

"Основната атака на Пригожин беше към армията и ръководството й, като всъщност развърза ръцете на Путин, да използва това като предтекст за допълнително разчистване на сгрешилите и неудобните във върховете на руската армия", каза Керемедчиев.

Той посочи, че с последните събития имиджът на Русия е понесъл сериозен удар и то най-вече на президента Путин. Начинът, по който Пригожин е успял да превземе едномилионен град без един изстрел, както и да превземе щаба на армията във Восток, която отговаря за всички военни действия на руската армия в Украйна означава, че във всички случаи той е имал подкрепа от определени кръгове в Русия.

"Имаше и официално обръщение на министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб, които се обръщаха по-скоро към военнослужещите и към техните командири да не се подвеждат и да не подпомагат Пригожин. Така, че явно основната заплаха е идвала оттам този първоначален по-малък по брой и численост поход към Москва да не се обърне в общо всенародно недоволство. Видяхме, че и в Ростов войниците на "Вагнер" бяха посрещани и изпращани с аплодисменти", каза Керемедчиев. Той отбеляза, че хора с власт и оръжие са видели, че могат бързо да променят политическата ситуация и настроенията могат да достигнат до масовост.

"Имиджът на Путин е наранен, видя се, че има недоволство в това число и скрито, което тлее, а и до момента се е спотайвало, но търси сгоден момент да избухне. Всякакъв такъв тип напрежение може оттук нататък да ескалира в масови безредици", каза той и добави, че Путин вече трябва да се съобразява с тихите настроения в Русия, които има в една или друга посока.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45