Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ "Александровска"

Университетска болница „Александровска“
Снимка: Ани Петрова

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще се записват лица без поставена диагноза, по определени от лекарите критерии. 

За първи път пакетът включва четири безплатни изследвания – на урина, на периферна и на венозна кръв, с показатели за оценка на риска от диабет, на бъбречната функция и на сърдечносъдовата система.

Изследванията и консултациите ще се проведат по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Александровска", който се намира на 1-вя етаж, в дясното крило на сградата срещу арката. Записването e задължително и се извършва онлайн на страницата на Института за здравно образование, който е партньор на кампанията - www.healthedu.eu. Отворена е и гореща телефонна линия 070010126, от 17.00 до 19.00 ч. в делничните дни (на цената на един градски разговор, според тарифния план на мобилните мрежи). 

Препоръчително е да се записват хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина със захарен диабет тип 2 (родител, брат, сестра); високо артериално налягане; високи нива на холестерол; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на характерни за диабета симптоми като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

Предиабетът (ПД) е междинно състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за поставяне на диагноза захарен диабет тип 2 (ЗД2). ПД има при нарушена гликемия на гладно или нарушен глюкозен толеранс. ПД засяга значителен дял от възрастните и може изпреварващо, още преди появата на ЗД2, да доведе до развитие на микро- и макроваскуларни усложнения. 

Посланието на кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес!" е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Целта е пациенти с риск от диабет да бъдат идентифицирани и своевременно лекувани. 

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса. През последните години се наблюдава увеличаване на потреблението на текстилни артикули и производство на не толкова..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Искане на оставки и напрежение на днешното заседание на Столичния общински съвет

Искане на оставки, напрежение по теми, които са във фокуса на общественото внимание вече няколко седмици и дори месеци - така премина днешното заседание на Столичния общински съвет. Благовест Георгиев, бившият общински съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София"), сега независим, излезе с официална..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

"Таекуондо Турбо Тийм" се готвят за световното

Преди няколко дни състезатели от клуб "Таекуондо Турбо Тийм" завоюваха бронзов медал и оставиха отлични впечатления на Европейското клубно първенство по таекуондо при юношите. Подробности в предаването "Радиокафе" разказаха треньорът Йордан Господинов и състезателите: Мартин Симеонов - бронзов медалист до 59 кг., Красимир Лилов, завършил на 5-о..

публикувано на 27.06.24 в 14:39
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" . Съветникът Бойко Димитров от групата ПП-ДБ-Спаси София обясни, че в изготвените доклади е разписана..

публикувано на 27.06.24 в 13:16

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35