Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 юни, четвъртък, в Аулата на Софийския университет

30 г. дипломатически отношения на България с Малтийския орден

Н Пр.Урсула Хофтер Дзуколи (вдясно) и Ива Михайлова от посолството на Малтийския орден

През 2024-та Суверенния Малтийски орден отбелязва 30 години от установяването на дипломатически отношения с Република България.

По този повод в София се организира Международна конференция "Дипломация и хоспиталиерна мисия", която ще се проведе на 27 юни (четвъртък)  от 9:30 ч. в Аулата на Софийския университет "Св .Климент Охридски".

По този повод специални гости в БНР-Радио София бяха посланикът на Малтийския орден в страната ни – Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи и Ива Михайлова – заместник -ръководител на Мисията в България.

"За мен е голяма чест, че именно днес, когато е нашият национален празник на св. Йоан Кръстител, за първи път съм в Българско национално радио", посочи тя.

Малтийският орден е основан реди 930 години в Йерусалим от средновековни рицари представители на различни Европейски нации – германци, италианци, испанци и французи в помощ на обикновените поклонници, които пристигали в града след дълго пътуване, изранени от пътя, без има къде да спят. Така рицарите, които произхождали от богати семейства, решили да направят първата болница и да приютят в нея всички поклонници, разказа НпУрсула Хофтер Дзуколи.
Повече за древната история на Малтийския орден, може да проследите в разговора.  

В по-нови времена орденът се установява в Рим под егидата на Ватикана. За да осъществи своите стратегически цели, император Наполеон е искал да завоюва Малта. Малтийският орден е отказал да участва във войната между католици и християни, затова те си тръгват от о. Малта, оставяйки го на Наполеон.

Малтийският орден е съставен от различни нации, но няма население, в смисъл на държава, а се състои от 13 500 хил. членове, за които съществува условието да бъдат католици. Освен членовете, в ордена има и хиляди доброволци
Орденът има много малка екстрена територия в рамките на италианската република, разказа още посланикът. Ръководна функция в Малтийския орден  изпълнява Суверенния съвет, ръководен от Великия магистър, който доскоро е трябвало да отговаря на условието да бъде европеец, католик и да има обети за бедност, за целомъдрие и послушание. Настоящият Велик Магистър е канадец от Отава, силно религиозен, монах от много години.

Хронологията на отношенията с България е продиктувана от геополитическите събития. Отношения между Малтийския орден и България са могли да бъдат установени едва след падането на Берлинската стена, изтъкна Н.Пр. г-жа Урсула Хофтер Дзуколи. Началото на официалните дипломатически отношения датират от 11 ноември 1994 година. В страната ни Суверенния Малтийски орден е познат с редица благотворителни проекти, свързани с болнично оборудване на различни медицински центрове, грижа за бездомни, бежанци и нуждаещи се през зимните месеци, актуални проекти: "Творческа ваканция" и "Програма за развитие на младежи, живеещи в социални домове". Проектът "Пожелай си нещо", инициатива на Малтийският орден, е изготвен за тяхната професионална реализация.

Малтийският орден има един девиз – Защита на вярата и помощ към бедните и болните.  

Международната конференция "Дипломация и хоспиталиерна мисия“ има за цел да отбележи 30 г. от дипломатическите отношения с България, да направи събитието по-видимо, за да бъде и Суверенният Малтийски орден по-познат в България, поясни НП Урсула Хофтер Дзуколи.

По повод годишнината ще бъде издадена и специална пощенска марка.

Чуйте още за програмата на предстоящото събитие, от разговора на Боян Бочев.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13

"Царят в онлайн средата е гол!" възкликва Жюстин Томс с новата си книга

„Съдържанието е цар“ – пише Бил Гейтс в свое есе през 1996 година и то става не само популярно, а и нещо като мантра за много специалисти м онлайн маркетинга. От тогава досега обаче дигиталната среда е коренно променена. Технологичните изкушения и потребителите са много, появили са се социалните мрежи, има професии като инфлуенсър,..

публикувано на 28.06.24 в 13:12