Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипендия за ученици в нужда

Снимка: blagotvoritel.org

Вече 20 години фондация "Благотворител" стимулира усилията и стремежа към знания на ученици с висок успех от 8-и до 12-и клас и студенти, лишени от родителски грижи чрез програмата "Постигам по-висок успех". Как стипендиантската програма помага и поощрява учениците да са успешни, чуйте в разговора на Катя Василева със Станислава Рашева – председател на УС на фондация "Благотворител" и Николай Нешев – стипендиант на програмата, завършил с пълно отличие Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер", гр. Русе и вече студент във Великотърновския университет- специалност "Приложна лингвистика с немски и френски език".

Конкурсът има осъществени 7 издания и през годините ученици помагаха, дарявайки време, труд и умения в свои обществено значими каузи, като с наша подкрепа осъществиха 37 проекта на територията на България. Могат да участват ученици от 8-ми до 12-и клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Ще бъдат отличени 7 проекта, които ще бъдат реализирани през 2025-та година от фондация "Благотворител". Учениците получават обучение за планиране, реализиране и отчитане на проекти, както и финансиране, за да изпълнят замислените дейности. 1-во място 1500 лв.; 2-ро място 1200 лв.; 3-то място 1000 лв.; 4-то и 5-то и 6-то място по 800 лв.

"Вероятно стипендиите, които сме раздали са може би над 500, като за нас е много важно да видим израстването на тези ученици", каза Рашева. И добави, че от фондацията искат да имат по-голям брой стипендианти и затова се обръщат към хора, не само към корпоративния бизнес, защото както често казват: "Кой би желал да осинови успеха на едно дете?"

"Може едно семейство, което има вече израснали деца и няма разходи по тях да пожелае да подкрепи едно такова дете, което в момента все още е в институция, в дом, или на грижите на възрастен човек след смъртта на родителите и няма кой да го аплодира реално. Хубаво е да знаем, че тези деца са щастливи, че има кой да забележи техния успех", сподели Рашева.


След смъртта на майка му, когато е бил 14 годишен, Николай е останал без доходи и липса на път, както и на стабилна ръка, която да го подкрепя. Отгледан от баба си, той не познава своя баща, тъй като са се разделили отдавна с майка му.

"Останах с баба, която сега ми е най-скъпият човек, подкрепяме се, но няма как да лъжа, че ми беше необходима допълнителна подкрепа. Благодарение на училището имахме училищна психоложка, която съдейства за да се направи връзка между фондация "Благотворител" и мен. Определено получих необходимата подкрепа от учителите и като ученик бих могъл да кажа защо имам афинитет към писането и все още се старая да го развивам. Сметнах, че участието ми във фондация "Благотворител" би бил много добър старт на една независимост, поне от материална гледна точка до известна степен, а и бих могъл да се запозная и с други деца, които са в подобно на моето положение. Вече две години съм част от стипендиантската програма на фондацията, за което съм изключително благодарен. Увереността ми се повиши бидейки част от система, която бива подпомагана, не съм сам, усещам, че има много хора с подобна на моята съдба и това ме кара да се чувствам по-силен", заяви той.

Мечтите му са да се развие професионално и да стане преподавател по немски език. Обича да пътува и целта му е да участва в различни стажантски програми в чужбина, като през 2022 година е спечелил награда на Европейския съюз и е посетил Европейския парламент, споделя младият стипендиант. И се обърна към другите деца като него, които тепърва търсят възможности за обучение:

"Всяко зрънце подкрепа и грижа е значимо за личното удовлетворение и сигурност. В един момент човек си казва, че нищо не може да промени ситуацията такава, каквато се е случила, всичко трябва да бъде оставено такова, каквото е, но не е така. Стъпка по стъпка човек много лесно може да възвърне стремленията си, независимо от проблемите, които времето неминуемо ни носи."

И посъветва младите хора с подобни на неговите проблеми винаги да бъдат с вдигната глава и да слушат упорито по-възрастните и по-зрелите, защото след загубата има и победи.

По думите на Станислава Рашева за фондацията най-важното е било да подкрепя децата, когато те са на прага на своя самостоятелен живот. Каузите в Национален конкурс "Млад благотворител" - 2024 са грижа за деца лишени от родителски грижи, съхраняване на музикалното наследство, Екология - опазване и грижа за околната среда и иновативно предприемачество с кауза.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кандидатстването за безплатна карта за пътуване с влак по програмата Discover EU е в ход

Европейската комисия отвори кандидатстването за новия кръг на инициативата Discover EU.  От следващата пролет хиляди 18-годишни европейци ще имат възможност да опознаят Европа безплатно. Поканата за кандидатстване за безплатни карти за пътешествие с влак е отворена до 16 октомври в 13.00 ч. българско време. “Целта на такова..

публикувано на 07.10.24 в 17:20

Младите хора са оптимистично настроени към живота, но кое е това, което ги тревожи?

Наскоро проведено изследване на тема "Младите хора в България – ментални рискове, предизвикателства и перспективи", реализирано от изследователски център "Тренд"  показва, че приблизително половината от българските младежи (45%) се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а 23% от неуспехи в кариерата. Проучването е..

публикувано на 07.10.24 в 16:02

338 души са загинали при катастрофи в страната от началото на годината

От началото на годината до 30 септември са загинали общо 9 души на възраст от 0 до 17 години при пътно-транспортни произшествия, а ранени са 964, съобщи на брифинг комисар Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна Полиция“ към ГД "Национална полиция".  Мичев отбеляза, че голям проблем е носенето на тъмни дрехи от деца и акцентира от нуждата от..

публикувано на 07.10.24 в 15:27

Пламена Радева поставя важни въпроси в изложбата си "Самозванци"

До 12 октомври 2024 г., в Галерия Vivacom Art Hall, може да бъде видяна самостоятелната изложба на Пламена Радева "Самозванци". В нея авторката търси паралели между социалните роли и противоречието между вътрешния свят и външната реалност. Личният избор също намира фокус в творбите й. Самозванецът е човек, който прикрива истинската си същност с цел..

публикувано на 07.10.24 в 14:23

Специално медийно събитие "Кутия за приказки" ще предшества Международния ден на зрението - 13 октомври

Отбелязваме Международния ден на очното здраве - 13 октомври със специално медийно събитие – "Кутия за приказки“ . Инициативата има за цел да запознае пациентите, медиите и широката общественост с предизвикателствата и възможностите в областта на зрителното здраве в България. Събитието ще се проведе на 8 октомври, вторник, от 17 часа, в..

публикувано на 07.10.24 в 14:15

Лили Николова балансира между фотографията и графичния дизайн

Лили Николова започва да се занимава с фотография в 6 клас. Тогава получава от баща си първия си лентов фотоапарат. " Беше доста трудно, защото не виждаш какво е излязло. Отиваш във фотото, гледаш на едни малки ленти картинки. Дали е на фокус, дали не е на фокус", разказва за началото на страстта си към фотографията като хоби Лили Николова.  Тя..

публикувано на 07.10.24 в 13:30