Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип за проверка на факти в БНР търси и разобличава фалшиви новини

Covid-19 е първата тема, върху която екипът работи

Eкип за проверка на факти вече работи в БНР. Целта на екипа е да проучва съмнителни твърдения като идентифицира и разкрива манипулации и дезинформация на база на доказателства, факти, документи и експертни мнения.

Първата тема, върху която екипът се фокусира заради огромната й обществена значимост, е Covid-19. Това e най-актуалната и наболяла тема в момента, при която има и най-много дезинформация, сочи анализът на екипа.

Публикациите по проверка на факти са публикувани в специалния подсайт на БНР: https://bnr.bg/factcheck

„В БНР имаме един огромен актив и това е доверието на нашите слушатели. Точно заради тази отговорност направихме екип за проверка на факти“, коментира програмният  директор на БНР Даниела Късовска и допълва: "Медийната среда през последните години е много различна, особено заради бурното нахлуване на социалните медии. Затова БНР има и една друга, нова, много важна роля - да можем да предупреждаваме, когато има дезинформации, когато има информации, които водят хората в заблуда. Това е идеята на нашия екип - не само да проверя фактите, но и да ги представят обстойно и обосновано с научни доказателства. Целта е читателят сам да се убеди, че проверката е достоверна."

Екипът е от осем човека от различни програми на БНР, които са преминали специално обучение благодарение на Асоциацията на европейските журналисти. Методът на проверка на фактите не е по-различен от традиционната журналистика, но има още по-стриктни критерии и условия, които трябва да бъдат спазени. 

"Следваме международния опит за проверка на фактите и изработените критерии за подбор на твърденията за проверка, които могат да се отхвърлят, но може и да се потвърдят, както и за източниците, например поставяне на линкове към доказателства, когато са достъпни онлайн," разяснява Николай Петров, ръководител на екипа за проверка на фактите.

Сред най-големите предизвикателства е изборът на твърдение за проверка. Затова БНР призовава слушателите и читателите на сайтовете си да подават сигнали за съмнителни твърдения на имейл reporter@bnr.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!