Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

Снимка: Pixabay/Moerschy

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари". 

В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това "дали ще запазим възможността на бъдещите поколения в България да определят паричната си политика". 

Според него запазването на българския лев е запазване на националния суверенитет.

Твърдение: Ако България приеме еврото, това е загуба на суверенитет и на собствена парична политика

В съответствие с член 282 от Договора за функционирането на Европейския съюз Европейската централна банка (ЕЦБ) (със седалище във Франкфурт) и националните централни банки образуват Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). От своя страна ЕЦБ и националните централни банки на държавите-членки, чиято парична единица е еврото, съставляват Евросистемата. Основната цел на ЕСЦБ е да поддържа ценова стабилност, както е посочено в членове 127, параграф 1 и 282, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Темата за паричната политика е уредена в член 127, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз и в член 3 на Протокол №4 за устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка. Там е посочено, че основните задачи, осъществявани чрез ЕСЦБ, са: да определя и осъществява паричната политика на Съюза, да осъществява валутни операции в съответствие с разпоредбите на член 219 от посочения договор, да държи и управлява официалните резерви в чуждестранна валута на държавите-членки, да насърчава нормалното функциониране на платежните системи.

Ако България влезе в еврозоната, тя ще стане част от част от Евросистемата и ще се съобразява с паричната политика на Съюза. В случая с България обаче паричната политика и в момента бива подчинена на Валутен съвет, известен с по-популярното му название Валутен борд. Той е въведен със Закона за Българската народна банка от 5 юни 1997 г. и започва да функционира на 1 юли 1997 г. Съгласно неговите разпоредби функциите на Валутен съвет се изпълняват от Управление „Емисионно“ на БНБ. Целта е стабилизиране на българската икономика и публичните финанси. Това, което прави новата система, е да фиксира обменния курс на българския лев към германската марка (съответно 1000 лева за 1 германска марка). По-късно, след въвеждането на еврото през 1999 г., левът бива фиксиран към еврото.

Доц. Виктор Йоцов

"Влизането в един паричен съюз означава централизирано взимане на решението по паричната политика и то ще бъде във Франкфурт. Ние от този суверенитет сме се отказали преди 25 години", обясни за БНР значението на Валутния съвет доц. Виктор Йоцов, финансист и преподавател в УНСС.

"Става въпрос за това как се определя размера на парите – количеството пари, което се предлага", уточни той. "Когато имаме пълноценна, пълнокръвна централна банка, това е дискреционна политика, т.е. има си комитет по паричната политика, който се събира и решава каква политика – дали ще бъде експанзионистична, т.е., че ще вкарваме повече пари в икономиката (то може да стане по два начина – или директно, или чрез намаляване на лихвени проценти), или пък обратно – рестриктивна. А когато си приел паричен съвет, паричното предлагане на резервни пари зависи само от валутните резерви. Никаква дискреция, централната банка няма опции да влияе върху паричната политика", посочи експертът.

"А тук е също много важно да се подчертае, че основният лихвен процент се обявява от БНБ. Той не се определя от нея. Той се обявява на базата на това какъв е бил лихвеният процент, достигнат на междубанковия пазар в предходния месец. Тук има един автоматизъм. Няма никакво дискреционно решение", допълни доц. Йоцов.

"И затова БНБ отдавна се е отказала от активни операции от паричната политика. Това не е сега във връзка с приемането на еврото", заяви финансистът.

"Сега да говори някой, че влизането в еврозоната ще доведе до загубата на суверенитет в паричната политика, това просто не е вярно", категоричен беше доц. Йоцов.

Заключение

Твърдението, че ако приеме еврото, България ще загуби възможността да управлява собствените си пари, да води своя парична политика и ще загуби суверенитет е ПОДВЕЖДАЩО, защото не отчита правната и паричната реалност в страната ни, която е във Валутен борд от 1997 г. насам. С приемането на валутния борд, който продължава да действа, България фактически се е отказва от самостоятелна парична политика. Твърдението спестява тази фактология.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00