Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто.

Понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 2,4% и в преработващата промишленост – с 0,4%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено повишение с 0,1 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през август с 2,7% в сравнение със същия месец на 2015 година и след спад с 4,3% през юли, като цените в добивната промишленост падат с цели 9,1%, в преработващата промишленост – с 2 на сто и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – понижение с 4,1%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през осмия месец на 2016 година е с 0,2% под равнището от юли, когато беше отчетено понижение с 0,1% и регистрира спад с 2,7% на годишна база (спрямо август 2015) след понижение с 3,8% през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България през август остана без промяна спрямо юли и регистрира спад на годишна база с 0,3 на сто.

Днешните данни за производствените цени не са предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намира от октомври 2015 година насам.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Индустриалното производство в Япония нараства през август

Индустриалното производство в Япония нараства с 1,5% през август на месечна база, съобщава статистика на Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Този резултат е по-добър от очаквания от анализаторите ръст от 0,5% и значително по-оптимистичен от спада от -0,4% на същия показател през предходния месец юли. Очакваните..

публикувано на 30.09.16 в 11:56