По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през периода април - юни с 0,7% спрямо първото тримесечие на годината, когато нарасна с 0,4% и над предварителна оценка за повишение с 0,6 на сто. Това представлява растеж на британската икономика за 14-то предно тримесечие, след като БВП излезе на позитивна територия за пръв път в началото на 2013-а година.

На годишна база обаче ONS направи слаба низходяща ревизия на своите предварителни данни до растеж на БВП през второто тримесечие с 2,1% спрямо предишна оценка за експанзия в размер на 2,2 на сто и след растеж с 1,9% в началото на годината (низходяща ревизия от 2 на сто).

Основна подкрепа за растежа на британската икономика през второто тримесечие (на тримесечна база) оказва промишленото производство, което нарасна с 1,6% спрямо първото тримесечие, когато се сви с 0,2 на сто, докато индустриално производство като цяло нарасна с 2,1%. Секторът на услугите, който беше ключов двигател за британския икономически растеж през миналата година, се повиши през второто тримесечие с 0,6%, докато строителният сектор се сви с 0,1%, а селското стопанство - с 1 на сто.

Днешните по-добри окончателни данни за растежа на британската икономика в месеците преди ключовия референдум, на който британците гласуваха в подкрепа за Brexit, вероятно ще бъдат приветствани от управляващата в страната Консервативна партия в навечерието на нейната годишна конференция този уикенд.

Данните също така предполагат, че икономиката на Острова може да се представи по-добре от очакваното и през второто полугодие, въпреки че Английската централна банка и редица икономисти продължават да прогнозират забавяне на растежа до края на тази и през следващата година, тъй като несигурността относно бъдещите връзки на Великобритания с нейния най-голям търговски партньор в лицето на ЕС може да се отрази негативно както на потребителските разходи, така и на бизнес инвестициите.

В същото време ONS представи данни, показващи разширяване на дефицита по текущата сметка на Великобритания през второто тримесечие до 28,7 млрд. паунда спрямо дефицит за 27 милиарда в началото на годината, което се равнява на 5,9% от БВП на страната - повишение спрямо 5,7% от БВП през периода януари - март.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Индустриалното производство в Япония нараства през август

Индустриалното производство в Япония нараства с 1,5% през август на месечна база, съобщава статистика на Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Този резултат е по-добър от очаквания от анализаторите ръст от 0,5% и значително по-оптимистичен от спада от -0,4% на същия показател през предходния месец юли. Очакваните..

публикувано на 30.09.16 в 11:56