Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика.

Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано през август с 0,2% спрямо юли, когато те отбелязаха повишение с 0,4%, показват данни на Търговския департамент. Това е най-слабото увеличение на доходите от седем месец насам (от февруари 2016-а година).

В същото време потребителските разходи, които измерват обема на покупки от автомобили до дрехи, и от разходите за здравеопазване до тези за отопление, останаха на нивото от юли, когато те нараснаха с 0,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,3%), докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 0,1 на сто. По този начин беше прекъсната позитивната тенденция на непрекъснат техен растеж през предходните четири месец, като данните за август са най-слабите от март насам.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи формират повече от две трети от икономиката на САЩ, като именно тяхното повишение с 4,3% през пролетта беше в основната на растежа на американския БВП през второто тримесечие с 1,4 на сто.

Редица икономисти и анализатори очакват, че вътрешното потребление ще остане ключов фактор в подкрепа на икономическия растеж през втората половина на годината, но днешните по-слаби данни намекват за известна предпазливост сред американските домакинства в края на лятото.

Търговският департамент отчете и известно увеличаване на спестовността на американците през август до 5,7% от 5,6% през юли, задържайки обаче за пореден месец под тригодишният връх от 6,0%, достигнат през април.

В същото време ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс) се повиши през август с 0,1% на месечна база и нарасна на годишна база с 1.0% след анемично повишение с едва 0,8% месец по-рано (най-слаб растеж от март насам).

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се повиши очаквано през август с 0,2% на месечна база след растеж с 0,1% през юли. На годишна база основният PCE индекс оправда очакванията за повишение с 1,7%, прекъсвайки петмесечната поредицата от растеж с 1,6%, но продължава да задържа под целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 процентни пункта.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Индустриалното производство в Япония нараства през август

Индустриалното производство в Япония нараства с 1,5% през август на месечна база, съобщава статистика на Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Този резултат е по-добър от очаквания от анализаторите ръст от 0,5% и значително по-оптимистичен от спада от -0,4% на същия показател през предходния месец юли. Очакваните..

публикувано на 30.09.16 в 11:56