Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алан Менкин и Хауърд Ашман – един звезден бродуейски и холивудски тандем

Алан Менкин (вляво) и Хауърд Ашман на церемонията по връчване на наградите „Оскар” през 1990 г.
Снимка: Архив
Този петък – само два дни преди Цветница, решихме да припомним на уважаемата публика най-ярките музикални номера от прочутия мюзикъл на Алън Менкин и Хауърд Ашман „Магазинчето на ужасите”. Някой ще попита – как така Цветница и ужаси? В отговор – съвсем кратко съдържание на творбата:
Сиймор, беден сирак, е отгледан от мистър Мушник, собственик на малък магазин за цветя в един от западналите квартали на техния град. Мистър Мушник е наел Сиймор на работа в магазина, където младежът прекарва времето си, решавайки интелектуални задачи и мечтаейки за продавачката Одри. Един ден, точно след слънчево затъмнение, Сиймор открива странно растение, купува го и го нарича „Одри Втори” (или Втора?)... Докато се грижи за растението, Сиймор открива, че новият му любимец има уникален апетит за... човешка кръв. Растението расте, и расте, и расте, заедно с любовта на Сиймор към Одри, но кой пръв ще притежава девойката?...
Ще разберете, ако останете с нас до финала. А що се отнася до въпроса за Цветница – според звездния ни екип, като всички растения и това бедно извънземно същество – Одри Втори, би трябвало да си има някакъв празник, а щом е растение – какъв по-подходящ за него от Цветница?...
Световната премиера на мюзикъла „Магазинчето на ужасите” с музика от Алън Менкин и либрето и стихове от Хауърд Ашман е била на 6 май 1982 в театър Workshop of the Players' Art. На 27 юли 1982 започват спектаклите в нюйоркския Orpheum Theatre на оф-Бродуей. Оригиналната постановка е режисирана от Хауърд Ашман и Еди Кауън и веднага става хит както сред публиката, така и сред критиката, като през 1982-1983 печели няколко награди, сред които New York Drama Critics Circle Award за най-добър мюзикъл, Drama Desk Award за изключителен мюзикъл, и Outer Critics Circle Award. В предговора към либретото Хауърд Ашман пише, че шоуто „иронизира много неща, сред които фантастиката, филмите на ужасите, музикалната комедия и дори легендата за доктор Фауст”. Четири години по-късно режисьорът Франк Оз заснема киноверсия на мюзикъла, в която са направени някои промени в партитурата – едни песни са отхвърлени, добавени са други, но най-важната разлика е, че страшният финал е заменен с геройска постъпка на Сиймор.
„Магазинчето” е първият успех на творческия тандем Ашман – Менкин. В началото на 90-те години на ХХ век те създават партитурите на три изключителни анимационни хита на Дисни – „Малката русалка”, „Красавицата и Звяра” и „Аладин”.
Днес Алан Менкин всъщност е най-популярен с работата си за Дисни и музиката за прочути анимации. Сред най-известните му заглавия, освен споменатите три, са „Покахонтас”, „Гърбушкото от Нотр Дам”, „Херкулес” и игралният „Омагьосана”. Композиторът е удостояван с двойни академични награди – за най-добра партитура и най-добра песен за четири от своите филмови проекти. Носител е на осем „Оскара” и само композиторът Алфред Нюман е с девет, а самият Уолт Дисни – с 22, го изпреварват като носители на повече награди „Оскар” от Алан Менкин. В момента той е рекордьор в качеството си на жив човек с най-много присъдени награди на Академията. Обявен е за Легенда на Дисни още през 2001, а освен „Оскари”, „Златни Глобуси”, „Тони” и други американски театрални награди, има в колекцията си няколко златни грамофончета – от прочутите „Грами”.
Първият анимационен хит, за който Алан Менкин и Хауърд Ашман са удостоени с награди за най-добра партитура и песен е „Малката русалка”, появила се на екраните през 1989 и донесла на авторите си два „Оскара”, два „Златни Глобуса” и „Грами”. Режисьори на филма са Рон Клемънтс и Джон Мъскър, а оскароносната песен е Under the Sea. В края на ноември 1991 на екраните излиза вторият невероятно популярен филм на Дисни с партитура от Менкин и Ашман – „Красавицата и Звяра”. Този път кошницата на победителите е пълна с два „Оскара” (плюс още четири номинации), три „Златни глобуса” и цели четири награди „Грами” – две за цялата партитура и две за едноименния хит – Beauty and the Beast, изпят във филма от бродуейската легенда Анджела Лансбъри.
За съжаление талантливият писател и поет Хауърд Ашман не доживява да види триумфа на своето творение. Той умира от СПИН на 14 март 1991 – осем месеца преди „Красавицата и Звяра” да излезе на екраните. Ашман така и не успява да гледа този филм, както и следващия – „Аладин”, над който с Менкин вече са започнали работа. Партитурата на „Аладин” е довършена от текстописеца на Андрю Лойд Уебър – Тим Райс. Но на финала на „Красавицата и Звяра” създателите оставят посвещение: „На нашия приятел Хауърд, който даде на Русалката нейния глас, а на Звяра – душата му. Ще останем вечно признателни. Хауърд Ашман: 1950-1991”.

петък, 15 април, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечната любов на Анди Гиб

Съществуват ли определения като "божествени фалцети" или "ангелски фалцети"? О, да, несъмнено! И те прилягат идеално на една личност от историята на световната поп музика, която слага своя уникален отпечатък върху нея. Със същия отличителен белег са надарени и неговите братя от английската фамилия Гиб, съставляващи клана "Би Джийс". Налице е..

публикувано на 16.10.24 в 10:30
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2024 г.

16 октомври Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Джон Сторгордс. 3.00 часа – Джералд Бари (р.1952), Тапите за уши на Кафка (Kafka’s Earplugs). 3.15 часа – Уилям Уолтън (1902-1983), Концерт за цигулка. Солист: Джеймс Енес (цигулка). 3.46 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Алегро асаи из Соната за цигулка № 3 в До мажор, BWV 1005. Изпълнява..

публикувано на 15.10.24 в 08:05

Интелигентно и атрактивно решение на Вагнеровия "Зигфрид" в Кралския театър "Ла Моне"

Голямата изненада при обявяването на новия сезон на Кралския театър "Ла Моне" през април бе новината, че последните две творби от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер няма да бъдат поставени от режисьора Ромео Кастелучи, който през миналия сезон вече реализира в Брюксел "Рейнско злато" и " Валкюра". Причините за оттеглянето на..

публикувано на 13.10.24 в 08:05

Ричард Тъкър като Алваро в "Силата на съдбата" от Верди

Паметен запис за RCA от 1964 година, който ще си припомним в съботната вечер. Алваро е една от коронните роли на легендарния американски тенор. Една от 29-те, които предизвикват еуфория сред публиката в Метрополитън опера. От дебюта на 25.01.1945 като Енцо в "Джоконда" на Понкиели, до внезапния край на 8януари тридесет години по-късно. В Ню Йорк..

публикувано на 12.10.24 в 08:05