Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за октомври е песента „Девойко, мари, хубава” в изпълнение на възпитаници от НУИ „Панайот Пипков”, Плевен

Песента „Девойко, мари, хубава” в изпълнение на Камерна група ударни инструменти и вокална група при НУИ „Панайот Пипков”, Плевен, е аранжирана за глас и ударни инструменти от Георги Трифонов - възпитаник от класа на Симеон Серафимов през 2000 г., още като ученик в училището. Посветена е на учителя му Симеон Серафимов. Тя се изпълнява винаги от перкусионен ансамбъл „Акцент” и една или две певици.
Изпълнението, записано през 2010 г. от екип на БНР, по повод 50-годишния юбилей на НУИ „П. Пипков” е на ансамбъла в състав: Кирил Ангелов, Евелин Генова, Тодор Хубчев, Елена Дорошенко, Поля Петкова, членове на ПА „Акцент” с преподавател  Симеон Серафимов, и певиците Алия Хансе и Красимира Красимирова от класа по народно пеене на Елка Недялкова.

По публикацията работи: Валентин Атанасов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05