Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифонци се празнуват от 1 до 3 февруари

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Първите три дни от месец февруари народа нарича Трифонци, а Православната църква посвещава на първи февруари на свети великомъченик Трифон, който заради вярата си в Христа бил измъчван и посечен през 248 година.
Народът много почита този празник. Нарича го Трифонов ден, Трифон Зарезан, Трихун, Трифон пияница. Празнува се шумно и весело, а кръчмарите, винарите и градинарите го приемат св. Трифон като свой покровител и пазител на лозята. Основният обичай, който се практикува на този ден е зарязване, загробване на лозите.Така се подсеща идващата пролет и началото на селскостопанската година.
Зарязването се извършва предимно от мъже лозари. В югозападна България , обаче участие вземат и жените , момите и ергените.В празничната утрин стопанката омесва хляб , който е украсен с изображения на лозници и гроздове. Приготвя се кокошка пълнена с булгур или ориз и заедно с хляба, бъклица с вино и шише светена вода се слагат в нова вълнена торба, която лозарите вземат след църковната служба и заедно със свирачите се отправят към лозята.
Започва зарязването, всяко отрязано място се полива със светена вода и се поръсва с пепелта от Бъдника горял на Бъдни вечер.Нарича се благословия, а отрязаните пръчки завиват на венчета, които занасят в къщи и оставят под домашната икона.
След зарязването мъжете нареждат трапеза с донесените неща и сядат между лозята.Преди това изберат „ цар”, който наричат Трифон, а той зарязва и нарича – „На всяка лоза по шиник, о всяка гижа (корен) по чебър” – Амин”.
След шумния празник, лозарите слагат „Царя” на рамене или в колесник и обикалят всички къщи с него.
Двата дни след Трифонов ден - 2и 3 февруари също са празници в народния календар. Втори февруари е Сретение Господне – хората го наричат, Зимно, Трифонова или Вълча Богородица. На този ден жените носят питки, вино и туршия в църквата и после ги раздават на съседите.
Има поверие, че ако на този ден вземеш пари ще взимаш цяла година, а ако дадеш ще даваш цяла година.
На третия ден на Трифонци е празника в чест на св. Симеон Богоприемец, който пръв взел в ръце Младенеца и го въвел в Храма Божий . Сред народа е известен с името Стар или Зимен Симеон, Симеон Бележник.
Особено много се тачи от невестите и бременните жени. Всички жени не работят нищо на този ден. За здравето на децата майките раздават питки намазани с мед.
В Родопите наричат този ден – Божа майка и се празнува от младите , нераждали невести , за да забременеят през годината. Те омесват и изпичат голяма пита, а после я раздават но комшиите. Друга пита разчупват пред иконата на Света Богородица и запалват свещ, с молитва за рожба
В тези дни празнуват: Трифон , Трифонка, Симо, Симон, Мона, Моника, Симка, Симеон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50